Reducerea numărului de beneficiari al Cantinei de Ajutor Social reprezintă în continuare un subiect de mare importanță pentru unii dintre politicienii giurgiuveni, cum ar fi purtătorul de cuvânt al ALDE Giurgiu, Ionel Muscalu, care, în conferința de presă de vineri, 9 septembrie, a criticat cu vehemență această măsură dispusă de curând de municipalitate, făcând referire, în același timp, la nivelul de sărăcie accentuat din orașul nostru.
Din punctul meu de vedere, tabloul sărăciei din municipiul Giurgiu nu are vârstă, nu are chip și nu are nume, ci doar un număr ce trebuie redus. Situația este destul de gravă – însuși primarul a dat o cifră care îngrozește – 3000 de familii aflate sub pragul sărăciei, cifră care ar trebui să ridice probleme serioase și care ar trebui să provoace, în același timp, și discuții și măsuri pentru schimbarea acestei situații. Știm că de peste 20 de ani, Giurgiu s-a aflat printre ultimele județe în ceea ce privește sărăcia, educația, integrarea pe piața muncii și reconversia profesională. În acest tabloul al sărăciei, cel mai mare risc este al copiilor, iar administrația publică locală nu are viziune pentru scoaterea lor din nenorocire. Eu cred că acești copii pot fi genii, dar dacă nimeni nu-i ajută, ei vor ajunge să îngroașe numărul vagabonzilor. (…) Cu cei 2 miliarde de lei dați în cea mai recentă ședință a Consiliului Local, pentru ajutoare de urgență, poți asigura hrana la Cantina socială timp de câteva luni, iar . Orice este în plus nu înseamnă decât inventare de comitete și comisii, care, de obicei, duc la agravarea problemei. Reducerea numărului de beneficiari ai Cantinei Sociale nu rezolvă problema sărăciei în Giurgiu. Ce le oferim, în schimb, acestor copiii?! Să meargă la Direcția de Protecție a Copilului, care nu este decât o altă instituție de stat care nu-și face treaba, pentru că nu am văzut pe nimeni de acolo să răspundă întrebărilor pe care le-am adresat. Această instituție ar trebui să lucreze pentru scoaterea din impas, din starea de sărăcie a familiilor cu probleme, pentru că sărăcia nu este o stare de normalitate. (…).
Poate că este reală situația, poate că acei părinți nu vor să meargă la muncă, dar, dincolo de asta, noi, ca societate, trebuie să avem totuși o gândire dezvoltată, civilizată, să oferim ceea ce nu pot oferi ei… Cantina Socială nu înseamnă pomană, nu înseamnă să dăm de mâncare părinților care tot nu vor să muncească, ci cred că în acest fel le dăm posibilitatea să iasă din starea aceasta de sărăcie, pentru că lupta pe care trebuie să o ducă primarul municipiului Giurgiu trebuie să fie împotriva sărăciei și pentru soluții de integrare pe piața muncii pentru părinți și de acces la educație pentru copii- acesta este părerea mea și nu voi renunța la ea. În altă ordine de idei, am observat o apropiere de PNL a primarului, prin aprobarea acelei sume de aproape 400 de milioane de lei pentru promovarea unei activități sportive a fundației apropiate de PNL – ”Uniți pentru Giurgiu”. Nu neg că este minunată o asemenea activitate, dar mie îmi pare o mână întinsă peste masă unor viitori prieteni politicieni, care să deschidă o ușă primarului, a declarat Ionel Muscalu.
La rândul său, prezent în cadrul aceleași întrevederi cu jurnaliștii, președintele Organizației Municipale a ALDE Giurgiu, Alexandru Vladu, a întărit cele spuse de colegul său: Nu poți să obligi o familie, un părinte, să muncească pentru un copil. Sunt familii cu 4 – 5 copii, nu le ajunge timpul să presteze acele 40 de ore pe săptămână pentru fiecare… De aceea am fost împotrivă… În rest, la celelalte proiecte pentru dezvoltarea orașului, ați văzut că nu am avut niciun fel de obiecții… Păi tocmai PSD, care este partid social, se opune acestei măsuri care este socială, adică o susține dreapta și nu o susține stânga?! Mi se pare cel puțin deplasat…, a mai spus Alexandru Vladu.
(Jurnal)