Autorităţile bulgare i-au luat la ochi pe cei care şi-au cumpărat maşini sau proprietăţi scumpe în ultimii doi ani. Procurorul General al Bulgariei a ordonat verificarea originii banilor folosiţi pentru achiziţionarea de vehicule şi proprietăţi de lux, scopul acestei măsuri fiind acela de a determina dacă fondurile au fost obţinute în urma unor fraude, informează site-ul postului France 24.

„Scopul verificărilor este de a determina originea banilor pentru cumpărarea acestor vehicule şi dacă provin din fraude fiscale sau spălări de bani”, a declarat Rumyana Arnaudova, purtătoarea de cuvânt a Procurorului General al Bulgariei. Verificările vor viza toate cele 435 de vehicule Maybach, Bentley, Lamborghini, Rolls-Royce şi Ferrari care circulă în Bulgaria, însă autorităţile nu au explicat de ce acţiunile se vor concentra doar asupra acestor mărci de maşină. Arnaudova a menţionat doar că „preţul acestora este extrem de ridicat”. Autorităţile vor controla alte 245 de persoane care în 2015 şi 2016 au achiziţionat proprietăţi de peste 250.000 de euro, şi 120 de proprietari de apartamente şi case cu o valoare de peste 400.000 de euro.

Este în totalitate posibil ca aceste persoane să dovedească că banii lor au fost obţinuţi legal”, a declarat Arnaudova, adăugând că procurorii suspectează că pe listă se numără şi persoane care au fost deja inculpate ori sunt anchetate pentru diverse infracţiuni.Bulgaria, cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, deţine în acest moment preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene. De asemenea, ţară este monitorizată de Comisia Europeană în legătură cu incapacitatea sistemului judiciar de a combate corupţia şi crima organizată. Timp de trei luni, inspectorii Fiscului vor merge în controale, ca să afle de unde provin banii folosiţi pentru achiziţionarea bolizilor şi a vilelor de lux. Principalii vizaţi sunt cei care au avut în trecut probleme cu legea. Un om de afaceri din Sofia va trebuie să explice de unde au venit banii cu care şi-a cumpărat un Lamborghini roşu, ţinut mai mult pe post de bibelou.Un antreprenor bulgar din domeniul agriculturii are trei limuzine pentru care trebuie să dea socoteală.

Potrivit datelor, în Bulgaria sunt înregistrate 50 de limuzine Maybach, 31 de bolizi Lamborghini şi 93 de modele Ferrari. Mulți speră ca în urma acestor măsuri  hoții bulgari de mașini de lux furate, să fie descurajați, numărul acestor incidente să se reducă.

(Jurnal)