Aproape salariul net, minim pe economie, pe lună… cam atât ar costa pentru fiecare dintre noi respectarea regulilor impuse în această perioadă, numai privind purtarea măștilor de protecție contra Coronavirusului.

Acum să facem un calcul. Toate persoanele care au vârsta mai mare de 5 ani, cu câteva excepții (bolnavi suferinzi, …) trebuie să poarte masca de protecție atunci când se află în spații publice închise și atunci când circulă cu un mijloc de transport în comun. Ea trebuie purtată, pe lângă mijloacele de transport în comun (autobuze, metrou, tramvai, troleibuz, tren, avion,  taxi, autocar) chiar și în mașina personală, atunci când transportăm pasageri cu care nu locuim la aceeași adresă.

Din prevederile Ordinului care ne obligă acest lucru înțelegem în mod clar că masca de protecție nu poate fi purtată mai mult de patru ore, ea trebuind schimbată și în același timp că ea nu poate fi refolosită, odată ce a fost dată jos de pe față, aruncându-se imediat la coșul de gunoi.

Pornind de la aceste informații, hai să vedem ce ar însemna acest lucru pentru fiecare dintre noi. Mai întâi de toate trebuie precizat că orice persoană care muncește este obligată să poarte, pe perioada unui program de opt ore, două măști medicale. Drumul de acasă către birou, în cazul utilizării unui singur mijloc de transport în comun, presupune o altă mască. Dacă se folosesc două mijloace de transport în comun și prima mască este dată jos, sunt necesare două măști. Același lucru se întâmplă și la drumul de întoarcere, de la locul de muncă la domiciliu.

Orice pătrundere într-un spațiu public închis, fie că este vorba despre magazine, farmacii, piețe închise, notariate, instanțe de judecată, primării, prefecturi, operatori de cablu sau telecomunicații este condiționată de purtarea măștii.

Așadar, zilnic, o persoană trebuie să folosească între 5 și 8 măști de protecție, pe perioada stării de alertă. Facem o medie și spunem că sunt necesare 6 măști, pe zi, de persoană activă.

La un preț mediu de 4 lei pentru o mască, fiecare astfel de persoană activă va fi nevoită – în cazul în care respectă cu strictețe, fără să se abată nici măcar o secundă, de la prevederile acestui Ordin – să folosească 180 de măști în 30 de zile, ceea ce înseamnă o cheltuială de 720 de lei!!

Conform datelor Institutului Național de Statistică date publicității la sfârșitul anului trecut, în România erau în evidențe aproximativ șapte milioane de persoane active, la care se adaugă alte aproximativ cinci milioane de pensionari. Adunând la aceștia încă aproximativ trei milioane de persoane care circulă, rezultă un total de aproximativ 15 milioane de oameni vizați direct de obligativitatea purtării măștii în condițiile descrise mai sus. Asta înseamnă, în 30 de zile de perioadă de stare de alertă, 10.800.000.000 de lei numai pentru măști!!

Actuala stare de alertă expiră în data de 18 iunie, însă, în funcție de evoluția epidemiei, Guvernul poate lua în calcul să prelungească, așa cum permite și Legea nr. 55/2020, starea cu încă 30 de zile. Ceea ce ar conduce, inevitabil, la dublarea sumei cheltuite pe măști, ajungându-se la 21.600.000.000 de lei, adică 4,5 miliarde de euro, adică peste 2 % din PIB-ul României pe anul 2019. Cine oare sunt cei care profit de acești bani?

(Jurnal)