Maşinile cu volan pe dreapta ar putea fi interzise

0
381

Maşinile care au volanul pe partea dreaptã ar trebui interzise în România. Este propunerea unui deputat PSD care considerã cã vehiculele sunt periculoase în trafic, pentru cã nu le oferã şoferilor o bunã vizibilitate. Pe stradã, mulţi cred cã pericolul vine de la cel care conduce, nu de la maşinã.

Aleşii vor sã scape de maşinile cu volanul pe dreapta care circulã pe şoselele noastre, dar pãrerile şoferilor sunt împãrţite.

Gabriel Petrea, deputat PSD, invocã douã motive pentru aceastã mãsurã: mai multe mesaje primite de la cetãţeni şi faptul cã maşinile cu volanul pe partea dreapta reprezintã un adevãrat pericol în trafic.

Specialiştii sunt de acord cã maşinile pot fi foarte periculoase.

„Partea stângã, tot ce înseamnã partea stângã a lui (a şoferului – n.r.) nu este dezvoltatã ca şi reflex, reacţie, schimbul de treaptã de vitezã, acţionarea frânei de mânã, partea de semnalizãri, tot ceea ce înseamnã joystickurile din spatele volanului, cel de semnale, cel de lumini”, explicã Sorin Ene, pilot profesionist.

Dupã eliminarea taxei auto în 2017 tot mai mulţi români şi-au cumpãrat maşini cu volan pe dreapta. Dacã în 2016 au fost înmatriculate puţin peste 6.000 de maşini, anul trecut peste 25.000 de astfel de vehicule şi-au fãcut loc în traficul de la noi din ţarã. Asta deoarece maşinile care au volanul pe partea dreaptã sunt mult mai ieftine.

Am comparat, de pe site-urile de vânzãri auto,  acelaşi model de maşinã, din acelaşi an şi cu un numãr de kilometri asemãnãtor, iar concluzia a fost cã modelul cu volanul pe stânga costã aproape dublu:

Preţ maşinã volan dreapta: 4.700 euro

Preţ maşinã volan stânga: 7.800 euro.