Marți și miercuri, val de praf saharian deasupra României , Cine sunt primii afectați…

0
486

Meteorologii atrag atenția că în următoarele 48 de ore. în România va apare un val de praf saharian…

Meteorologii ne avertizează  de faptul că marți și miercuri deasupra României se va menține acest val de praf Saharian. Totodată, ei susțin că precipitațiile vor face ca norul roșu să se depună pe sol.

Norul va începe a se  risipi abia de marți seara, mai susține sursa citată. În țară nisipul se va așeza pe lucrurile de la nivelul solului. Cele mai afectate vor fi probabil autoturismele ce vor avea o culoare roșiatică.

Specialiștii îi previn pe cetățeni să șină geamurile închise și să iasă cât mai puțin afară, acest praf afectându=i mai ale pe cei cu boli respiratorii.

Furtunile de nisip şi praf venite din deşertul Sahara sunt cunoscute pe plan local ca “simoom” sau “simoon”. Specialiştii subliniază că numărul furtunilor de praf sahariene a crescut de aproximativ 10 ori în jumătate de secol, din 1950. Spre exemplu, dacă în Mauritania erau doar 2 furtuni pe an la începutul anilor 60, astăzi numărul lor este de aproximativ 80 pe an.

Furtunile de nisip din Sahara sunt atât de ameninţătoare încât au fost numite „diavoli de praf”, sau “diavolii din nisip”. Nisipul Saharei este “la discreţia” vântului. Acolo unde acesta suflă dintr-o singură direcţie, nisipul e adunat în movile de peste un metro înălţime, alcătuind dunele. Iar acolo unde vârtejurile schimbă mereu direcţia vântului, dunele se aduna în ceea ce a fost numit “o reţea complexă de forme”. Firele mai fine şi praful pot fi împinse până la 1,6 km înălţime, acoperind soarele în locurile îndepărtate de miezul furtunii.

Și tot de marți temperaturile vor începe să crească , ajungând până la 24 de grade Celsius.

(Jurnal)