Marius Fulga este noul director al Penitenciarului de Maximă Siguranță Giurgiu. Lucruri incredibile despre locul în care sunt cazați cei mai mulți deținuți periculoși din țară…

0
808

_dsc0370

Noul director al Penitenciarului de Maximă Siguranță Giurgiu este Fulga Marius Lucian. Un Penitenciar în care sunt cazați  ¼ din deținuții care se găsesc în prezent, în  tot sistemul Penitenciarelor de Maximă Siguranță din România ! Credem că acest amănunt spune multe despre greutățile întâmpinate aici de cei care gestionează acest loc!

Prin plecarea chestorului Florin Muscalu , fost director al instituției, tânărul de numai 35 de ani, Marius Fulga, are șansa de a-și demonstra talentul managerial. Spunem asta deloc întâmplător căci  noul director este absolvent al Academiei de Poliție, specializarea Penitenciare. Intrat în sistem la Giurgiu , imediat după terminarea studiilor, în 2004, Marius Fulga după cum ne mărturisea,  face cu plăcere această profesie, care se bazează în accepțiunea sa în primul rând pe dialogul cu semenii. Oamenii așteaptă un sprijin de la noi,  mă refer mai ales la personalul acestui Penitenciar.  Dacă  vei fi lângă ei atunci  când au mai multă nevoie de tine , cu siguranță că randamentul lor va crește. Managerul trebuie să le asigure condiții de muncă și să caute să-i motiveze permanent. Motivațiile nu trebuie să fie numai de ordin material. Banii nu înseamnă totul în această profesie a noastră; satisfacțiile pot fi și de altă natură…E nevoie ca salariatului să îi ridici stima de sine – spunea Marius Fulga. 

Vorbindu-ne despre colectivul din Penitenciarul Giurgiu, noul director  preciza: Suntem o echipă tânără. După plecarea cadrelor cu multă experiență prin ieșirea multora dintre ei la pensie, am fost nevoiți să formăm o nouă echipă, tânără…media de vârstă nu depășește 38 de ani! Din echipa managerială, alături de mine mai sunt:  directorul adj. – Siguranță , comisar șef Bealcu Florin (n.r. -nu are nicio legătură cu răposatul personaj autohton), dir. Adj. Reintegrare- subcomisar Gheorghișor Alina și dir. Adj. Economic, comisar Urdea Simona. Cel mai tânăr cadru este chiar subsemnatul. Avem încredere unul în celălalt și cred că ăsta este cel mai important lucru . Penitenciarul Giurgiu este un loc în care se fac multe ore suplimentare în care se întâmpină foarte multe greutăți. Iată de ce este nevoie de un om care să le vină permanent în sprijin. Trebuie înțeles că într-un astfel de penitenciar , cu asemenea deținuți nu se poate să nu apară și probleme. În privința funcției pe care o dețin vă pot spune că o voi ocupa atâta timp cât va fi nevoie de mine – mai spunea cu modestie proaspătul director al Penitenciarului.

Directorul Fulga ne mai spunea că o altă mare  problemă este cea legată de lipsa de personal, operativ și medical îndeosebi. El ne mărturisea că în prezent nu se acoperă decât vreo 60 % din personalul necesar! Prin ieșirea din sistem a  celor cu experiență așteptăm ca tinerii încadrați aici să capete, încet, încet , la rândul lor experiență. Unii reușesc, alții nu…Pe aceștia din urmă sistemul îi rejectează. Pentru a înțelege mai bine cu ce ne confruntăm v-aș preciza că peste 50 % din cei încarcerați aici au probleme medicale cronice! Din cei 1200 de încarcerați peste 200 reclamă afecțiuni psihice. Să mai remarc faptul că Legea nu ne permite să îi imobilizăm mai mult de 24 de ore, pe cei care ne creează probleme.Cel mult putem să îi izolăm, în tot acest timp, în camera de Protecție…Nu avem voie  nici să îi obligăm să accepte medicația prescrisă pentru afecțiunile de care suferă. Și atunci ce-i de făcut? La acest moment nu avem decât un medic psihiatru. Tot personalul medical din Penitenciarul Giurgiu se rezumă la doi medici și un rezident!!  La 1200 de deținuți avem un singur medic stomatolog! Restul tratamentelor și investigațiilor la facem cu colaboratori din afara Penitenciarului. La acest moment la nivel de țară sistemul nu dispune decât de 6 Spitale- Penitenciar ( Rahova, Jilava,Poarta Albă, Tg. Ocna, Dej și Colibași).

(Întregul material îl puteți citi în ediția prin de marți 10 ianuarie, a cotidianului Jurnal giurgiuvean )