Marile investiţii GEP  au ajuns  în faza de finalizare!Din iarna viitoare, Municipiul va fi alimentat cu căldură de două noi Centrale. Ce surprize ne aduce această iarnă…

0
458

Suntem în ultima etapă a elaborării proiectului tehnic pentru centrala termică NORD, ce ar putea fi pusă în funcţiune în iarna 2018-2019 şi care va alimenta zonele de nord ale Municipiului Giurgiu. Pe de-o parte cartierul Tineretului şi zona străzii Daciei, iar pe de altă parte reţeaua ce alimentează Spitalul judeţean de Urgenţă – ne spunea recent directorul furnizorului local de căldură în sistem centralizat, Global Energy Production (GEP), ing. Sorin Cepraga.

Tot în iarna viitoare va fi pusă în funcţiune şi centrala Istru, centrală ce va alimenta zona de locuinţe sociale din şoseaua Sloboziei, urmând ca pentru iarna 2019-2020 să fie finalizată şi cea de-a treia centrală, situată adiacent societăţii VOESTALPINE – Canalul Plantelor, mai preciza ing. Sorin Cepraga.

Conform declaraţiilor sale , această din urmă centrală va asigura cu căldură zona centrală de locuinţe a Municipiului. Întrebat care vor fi avantajele resimţite de populaţie imediat după  punerea în funcţiune a celor trei centrale, directorul GEP ne-a spus: În primul rând se vor reduce substanţial reţelele de transport ca lungimi şi diametre, cu aproximativ 4,5 kilometri de conducte. Se vor reduce totodată pierderile de agent termic primar de la 22%,  cât sunt în prezent,  la numai 10%! Iar în cele din urmă se va crea o facilitate la care sperăm de mai mulţi ani, alimentarea cu apă caldă menajeră a locuinţelor. În acest sens avem deja o propunere pentru iarna asta,  acolo unde instalaţiile de apă caldă mai sunt încă funcţionale. De precizat că preţul apei calde furnizate de noi va ajunge la doar  un sfert din preţul apei încălzite prin boilere şi chiar mai mic decât al celei încălzite cu centrale pe gaz – ne mai preciza Sorin Cepraga.  

(Florian Tincu)