Intraţi zilele trecute în câteva din farmaciile înşirate ca mărgelele pe aţă, în imediata apropiere a Spitalului de Urgenţă Giurgiu, am constatat, în mod paradoxal, lipsa unor medicamente imperios necesare bolnavilor cronici. Astfel în timp ce farmacia „Dona” se scuza că nu poate elibera medicamente compensate pentru că nu îi merge sistemul IT, alături, la farmacia aparţinând unei societăţi mai greu de pronunţat: SC Strasof Trading SRL, am constatat că medicamentele trecute în reţetă se găseau doar pe jumătate…Întrebată care ar fi motivul acestor probleme  ivite,  Elena Păun, preşedinta Colegiului Farmaciştilor – Giurgiu, ne-a spus că din ce în ce mai puţin se fac importuri de medicamente în România, în timp ce depozitele cer, obligatoriu, farmaciilor, plata la 90 de zile.

Multe din aceste aspecte mai puţin plăcute, cu care se confruntă bolnavii, se datorează marilor lanţuri de farmacii care au deschis câte 4-5 unităţi şi care impun propriile lor reguli. Elena Păun ne mai spunea că acesta este şi motivul pentru care mulţi dintre giurgiuveni se plâng că nu se respectă programul de gardă al farmaciilor de noapte. Având câte 4-5  unităţi, aceste farmacii  fac uneori schimb de gardă între ele, dar fără probabil să anunţe Casa de Asigurări de Sănătate Giurgiu, ne declara Elena Păun.

Iată de ce bolnavii ajung să fugă noaptea în pijamale, aşa cum o parte dintre ei ne reclamau,  prin tot oraşul, după un algocalmin,  constatând că farmacia indicată  a fi de gardă este închisă.

 

 

 

(Jurnal)