
Dimineaţa de 17 ianuarie le-a rezervat o surpriză mai puţin plăcută poliţiştilor de la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu. Pe sensul de intrare în ţară, în jurul orelor 9,30, s-a prezentat un cetăţean bulgar, în vârstă de 30 de ani, la care poliţiştii, în urma unui control amănunţit al autoturismului, au găsit ascuns şi nedeclarat, în torpedoul maşinii, un pistol cu aer comprimat, calibrul 9 mm. După verificări, s-a dovedit că arma aparţinea şoferului, care a şi prezentat o factură emisă pe data de 9 noiembrie 2017, de un magazin din oraşul Ruse. Proprietarul a declarat că scopul achiziţionării armei de foc a fost de a-l folosi în seara de revelion, în loc de artificii, făcând pe „niznaiul” în ceea ce priveşte regimul introducerii în România a unui asemenea tip de armă. Pistolul, în valoare de 500 lei, a fost ridicat în vederea continuării cercetărilor, iar polițiștii de frontieră au întocmit lucrare penală pentru săvârșirea infracțiunilor de ”contrabandă calificată”,”deținerea sau portul fără drept de arme neletale din categoria celor supuse autorizării” și ”efectuarea de operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”.
Câteva ore mai târziu, tot pe 17 ianuarie, dar în jurul orelor 14,00, tot la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, poliţiştii au selectat pentru control un autocamion aparţinând unei firme de transport internaţional care, conform documentelor de însoţire a mărfii, transporta, din Grecia în România, încălţăminte.
La un control mai amănunţit, în remorca autocamionului au fost identificate aproape 12.000 de perechi de încălţăminte, inscripţionate cu numele unor firme cunoscute, susceptibile a fi contrafăcute.
La cercetări, şoferul, un bulgar în vârstă de 26 de ani, a refutat să dea orice fel de declaraţii referitor la bunurile a căror valoare, dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, se ridică la 2,2 milioane lei.
Şi în cazul acestuia, poliţiştii de frontieră a deschis un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ”identitatea sau asemănarea produselor ori a serviciilor cărora li se aplică semnul cu produsele sau serviciile pentru care marfa a fost înregistrată,ar produce în percepția publicului un risc de confuzie, incluzând și riscul de asociere a mărcii cu semnul”, iar persoanei i s-a permis continuarea călătoriei, după ce, în prealabil, i-a fost confiscată marfa.