Apărute precum ciupercile după ploaie, blogurile locale, cu pretenții de ziar, finanțate din te miri ce și patronate de te miri cine (adevărul este că, în schimbul a cel mult cinci sute de lei anual, te poți „asigura” de un domeniu care să îți dea „aerul” de ziar), administrate , de cele mai multe ori,  de  personaje  care nu au nici în clin, nici în mânecă, cu ceea ce înseamnă profesia de jurnalist, ne-au invadat în ultima vreme, spațiul on-line.  La această dată , la noi în oraș  funcționează , nici mai mult, nici mai puțin decât zece publicații de acest  fel.

Foarte bine! Nu ne deranjează concurența, Doamne ferește! Dar să fie una loială…cu sedii declarate, cu un colectiv redacțional afișat la loc vizibil, cu materiale bine structurate în care atât cei care acuză cât și cei acuzați să aibă dreptul la un punct de vedere…  Că dacă tot ne dăm deontologi , deontologie să fie! Și musai ca materialele să fie verificate din mai multe surse, ba, dacă s-ar putea, să conțină precizat  documentul care stă  la baza acelei informații. 

Este o cerință și nu o ingerință, ce a fost cerută în ultima vreme imperios chiar coloșilor Google și Yahoo, ce au fost amendați cu sume fabuloase pentru nerespectarea unor norme de editare , a conținutului și formei materialelor publicate  de oricine în mediul on line.

Întorcându-ne la blogurile noastre obscure, de apartament, nu putem spune mare lucru,  decât că, folosindu-se, probabil, de o lacună legislativă,  își tot  fac acreditări …Problema e că, dacă li  s-ar cere o legitimație de presă, cel puțin trei sferturi dintre cei care „scriu” pe blogurile respective nu ar putea, în veci, să prezinte așa ceva. În schimb, toți se recomandă, ca…jurnaliști! Unde și-au terminat studiile? Evident în debaraua căminului conjugal!

Marea problemă pe care dorim să o expunem de această dată este furtul de bun intelectual. Șmecherii ăștia  ”șmanglesc” , fără pic de rușine,  din munca celor care chiar se zbat să facă presă ( fie ea on-line, scrisă sau audio-vizuală).  Constatăm însă că deși sunt angajați ai unor  instituții publice, acești băieți ce ne cred  fraieri postează nesimțit  informații copiate de la alții chiar  de la locul lor de muncă.  Plagiatorii fac ”copy paste”   materialelor  scrise  cu trudă de alții , fără însă  a cita sursa, așa cum cer uzanțele acestei profesii.  Că doar e la modă să furi, să plagiezi  și să nu fii pedepsit, nu-i așa?

Deseori  i-am auzit pe șefii unor  instituții plângându-se  de materialele denigratoare apărute  pe aceste  mijloace de informare virtuală , dar niciodată nu au  solicitat  organelor de poliție să afle  cine se ascunde în spatele site-ului fără identitate declarată . În schimb, în virtutea dreptului la informație  instituțiile  acceptă  în continuare la conferințele de presă pe oricine.  Iată de ce vă întrebăm (oare a câta oară?)  cum se eliberează o acreditare fără a se verifica dacă toate datele completate în acel document sunt reale sau nu?  

Până când instituțiile statului, cele care emit, anual, acreditări, nu își vor actualiza baza de date cu jurnaliști  ”vero”,  acreditați de  instituții de presă, de asociații profesionale sau sindicale , ne vom confrunta, în continuare, cu  maneliști  media care nu fac decât deservicii  profesiei de jurnalist, adâncind tot mai mult relația dintre  politicieni , jurnaliști și societatea civilă !

Instituțiile publice au la dispoziție toate mijloacele pentru a reglementa acest aspect. Cum? Instituind  verificări la sediul  tuturor  celor 10 site-uri sau câte or mai fi, pentru a stabili ”adrisantul”, administratorii, legalitatea funcționării acestora, plata la zi a impozitelor  locale și către stat, cât și licența programelor de editare, un aspect  omis din păcate nepermis , de către organele de control, un detaliu care în lumea civilizată este primordial în desfășurarea activității de presă. Dar atenție însă ca acest lucru, din exces de zel,  să nu se transforme într-un abuz . 

În consecință,  stimați  sau mai puțin stimați șefi de instituții ( că nu toată lumea vă iubește, fiți conștienți de asta!), Poliție, ITM, ISU, ORDA, Direcții ale statului  etc. etc, vă solicităm să instituiți cât mai curând starea de normalitate, pentru a pune capăt suspiciunilor, comentariilor  malițioase fără nicio acoperire, șantajului /linșajului mediatic, la care sunt supuse tot felul de persoane și personalități. Luați această  invitație a noastră ca pe autosesizare  și la finalul acestui proces de salubrizare media vom  constata , cu siguranță, că mediul on line nu mai seamănă cu o pubelă urât mirositoare în care frustrații,  marionetele își deversează când au chef sau când sunt plătiți să facă asta, toate mizeriile acestei existențe , atât de scurte și atât de prețioase .

Este nevoie de un moment  ”zero ” de la care să reîncepem să ne cunoaștem, să ne (re)evaluăm și poate, cine știe, vom reuși chiar să devenim într-o zi prieteni, respectându-ne ca oameni, ca cetățeni ai acestei comunități…Așa să ne ajute Dumnezeu!

(Jurnal)

 

2 COMENTARII

  1. Este un articol cu o propunere oportuna pentru aceste vremuri.Este ceea ce trebuie facut in toate domeniile, sectorele de activitate cu atat mai mult in presa. Asa zisii jurnalisti se pricep la toate, sunt angajati la institutii publice formand compartimente mai mari ca structura decat compartimentele vitale functionarii acelei institutii.

  2. De acord, dar dumneavoastra de ce cenzurati anumite pareri pe site-ul dumneavoastra? Acelasi lucru se intampla si pe Giurgiuveanul. Cum ne exprimam parerea referitor la cineva,fara sa injuram, fara sa folosim cuvinte nelalocul lor nu ne publicati. Sincer, v-am simpatizat pt ca la un momentdat site-ul Giurgiuveanul nu a postat comentariile mele, dar m-ati dezamagit pentru ca si dumneavoastra la fel ati procedat. As vrea sa vad daca postati de data aceasta comentariul meu.