adapost-ongPresiunile exercitate de o Asociaţie de protecţie a animalelor ar putea determina municipalitatea să închidă adăpostul de câini de la Giurgiu 

În cadrul ultimei conferinţe de presă susţinută miercuri, 14 decembrie, de primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, acesta a dorit să clarifice scandalul provocat de câteva săptămâni pe site-urile de socializare de către reprezentanţii unei asociaţii pentru protecţia animalelor, conform cărora, la Giurgiu, cânii din adăpost ar fi fost eutanasiaţi, în masă, fără milă, la ordinul Primăriei.

Există un contract încheiat între GSL şi DSNEV, un ONG din Germania, în care, subliniez, Primăria nu are niciun fel de implicare! Prin acest contract, GSL, contractantul prim, are obligaţia de a asigura asistenţă medical, sanitar – veterinară, de a gestiona câinii fără adăpost, conform OUG nr. 155/2001, de a asigura managementul adăpostului, având putere decizională în acest sens. Contractantul secund, adică ONG-ul german, deşi avea obligaţii prin acest contract, cum ar fi campanii de educare în şcoli sau aducerea de voluntari, nu a asigurat decât hrana animalelor şi câteva cuşti la adăpost. 

Mai mult, conform înţelegerii, li s-a pus la dispoziţie un teren pentru extinderea adăpostului, numai că au refuzat terenul şi au preferat să cumpere nu ştiu ce fermă, a declarat edilul-şef.

Domnia sa a mai precizat că, în prezent, adăpostul din Giurgiu găzduieşte 1050 de câini, cu 50% mai mult decât prevede legislaţia: Din cauza asta, de doi ani de zile, primim amenzi peste amenzi de la DSVSA. Până la urmă, vor închide adăpostul…, a mai spus Nicolae Barbu.

În ceea ce priveşte eutanasierile, edilul a accentuat că acestea au fost luate în calcul, însă numai în cazul câinilor bătrâni, cu boli incurabile şi agresivi, numai că medicul veterinar care are contract cu GSL a spus clar că nu va face nicio eutanasiere. Ca atare, cel mai probabil, contractul va fi reziliat şi se va căuta un nou medic care să eutanasieze câinii cu probleme.

(T. Nicolau)

1 COMENTARIU