Mai putem sau nu să ne instalăm centrale de apartament?!  Directorul Uzinei Termoelectrica Giurgiu face mici precizări…

0
517

În datele de 9 și 10 mai, la Brașov, a avut loc o întânire în cadrul Asociației profesionale, COGEN, în care s-a discutat o serie de probleme printre care și aceea a posibilității instalării sau nu, a centralelor de apartament. Un subiect pe care îl vom dezvolta, sperăm cât mai curând, cu directorul Uzinei Termoelectrica, ing. Sorin CEPRAGA.

Până la acest moment se știa doar că Ministerul Mediului   a făcut precizarea ca pe viitor, la blocurile nou construite, să nu se va mai permită locatarilor să își instaleze centrale de apartament, urmând a fi autorizate doar centralele de scară sau de bloc.

Aceasta de fapt este o centrală individuală nicidecum centrala de apartament, căci „individuală” nu înseamnă apartament, ci un întreg condominiu – explica recent Sorin Cepraga, cu care am abordat această problemă extrem de importantă pentru cetățeni.

Directorul Sorin Cepraga ne mai spunea că la Cluj, primarul Emil Boc  a stopat acordarea de autorizații pentru centralele de apartament. Din păcate – menționa directorul Uzinei Termoelectrica Giurgiu – în Legea 51, privitoare la această problemă, nu se se spune că pentru Centralele  individuale trebuie autorizație, în timp ce în reglementările ANRE se precizează că pentru a-ți monta o centrală de apartament îți trebuie autorizație de construire, plus măsuri privind mediul, autorizația fiind eliberată de către Primărie. Este adevărat că ANRE-ul a dat un Ordin, dar Legea 51 este LEGE! 

Promitem că în zilele ce vor urma vom încerca să aflăm de la directorul Sorin Cepraga dacă la întânirea de la Brașov s-au făcut precizări concrete privind instalarea centralelor de apartament sau de bloc, care sunt pașii ce pot fi urmați pentru accesarea unui astfel de proiect de către cei interesați și evident la ce să ne așteptăm în iarna ce va urma în privința încălzirii populației în sistem centralizat și mai ales în privința valorii facturilor.

(Jurnal)