4-3-330x200Un magazin alimentar românesc din Norwich a fost distrus, vineri (8 iulie), într-un incendiu – așa titra  cotidianul britanic ”Metro” pe pagina sa electronică , incidentul neplăcut în care a căzut victimă  familia unui conațional de-al nostru.

După ce o cărămidă a  fost aruncată prin fereastra magazinului ”The Village Shop” ( strada Magdalen), administrată de către o familie de români, un incendiu a izbucnit în interiorul acestuia.

Cu doar câteva zile în urmă cotidianul ”Jurnal giurgiuvean” scria despre alte manifestări xenofobe  ale unor grupuri de englezi care le sugerau imigranților români, prin panouri așezate la locurile lor de muncă, să plece cât mai repede din Anglia și să se ducă acasă.

Dincolo de acest incident, relevant  ni se pare cu totul  altceva…Reacția englezilor din comunitate, care au solidarizat imediat cu familia de români, ajutându-i să refacă magazinul. Ei au demarat chiar și o campanie online pentru a face rost de banii necesari acoperirii  stricăciunilor.  Astfel, britanicii au adunat   2.000 de lire în mai puțin de o oră ! Așa cum scria presa din regiune, ulterior fondurile strânse au depășit 14.000 de lire!

Ne întrebăm dacă acest incident s-ar fi întâmplat la noi în oraș , respectiv la noi în România, câți dintre noi, giurgiuvenii/românii am fi sărit în ajutorul victimei?  Este un subiect de comentat, un caz care vorbește mult despre gradul de civilizație al unui popor , despre conștiința  cetățenilor acestuia, despre nivelul lor de educație  și mai ales despre spiritul civic de care pot da dovadă cetățenii Marii Britanii în situații critice, sărind  atât în ajutorul lor cât și al aproapelui, ca în cazul de față, indiferent de ce naționalitate este cel afectat. O lecție pe care ar trebui să o învățăm câtă vreme avem pretenția de a ne considera cetățeni europeni!

(Florian TINCU)