În calitate de Președinte Executiv al ADRM –Asociația Bulgară a Municipiilor Riverane Dunării și coordonator al proiectului“INSECTRISK” doresc să vă transmit o comunicare importanța din partea Guvernului Bulgariei privind combaterea pericolului generat de  proliferarea excesivă a insectelor care afectează sănătatea publică și siguranța în regiunea transfrontalieră România-Bulgaria.

Ieri (n.r. – 04 iulie) Guvernul Bulgariei a luat decizia de a organiza şi a finanta tratamentul aerian împotriva țânțarilor pe întreaga lungime a malului bulgar al Dunării.

În acest context dorim să transmitem un mesaj de alertă pentru toate autoritățile publice române cu responsabilități în acest domeniu, inclusiv  ministerelor responsabile, agenţiilor de protecţie a mediului, consiliilor judetene și municipiilor riverane Dunării.

În numele ADRM  dorim să comunicăm tuturor oficialilor români responsabili pentru activitățile similare de combatere a insectelor, ca o măsura de eficientizare a activităților de combatere a pericolului generat de aceste insecte în regiunea transfrontalieră România-Bulgaria că în urmatoarele 10 zile vor fi efectuate tratamente aeriene împotriva țânțarilor pe întreg malul bulgar al Dunării.

Pentru a realiza acest lucru, guvernul bulgar va utiliza rezultatele Asociației Municipiilor Dunării – ASRM, în cadrul proiectului: “INSECTRISK –Elaborarea și adoptarea unui parteneriat instituționalizat comun privind managementul riscului asupra proliferării excesive a insectelor care afectează sănătatea public și siguranța în regiunea transfrontalieră România-Bulgaria” – http://bugis-robg.eu. Partenerul român al  proiectului este Fundația Natura Vie Călărași.

Maria Tzancova – Asociația Bulgară a Municipiilor Riverane Dunării