Ludovic Orban: ”Am solicitat să nu se de amendă din prima, ci să existe întâi un avertisment… Nu se dau amenzi la Kilogram…!”

0
474

Premierul Ludovic Orban a  cerut recent, în direct la TVR1, polițiștilor, să nu dea amenzi „din prima”, ci să existe mai întâi un avertisment în privința nerespectării obligațiilor din Ordonanță.

Șeful executivului a precizat că nu a existat o dispoziție care să prevadă să se dea „amenzi la kilogram”. Premierul Ludovic Orban a declarat totodată că polițiștii nu au un „plan de amenzi” și că a solicitat ca sancțiunile să fie date doar în caz de încălcare foarte clară și foarte severă a reglementărilor.

Manifestându-și înțelegerea față de unii cetățeni care au reclamat probabil faptul că au fost amendați pentru greșeli involuntare sau prea ușor , cuantumul amenzilor afectânddu-le serios veniturile, Ludovi Orban a ținut să precizeze:  „Cuvântul de ordine care a fost dat către polițiști a fost măsură, politețe, o abordare cât se poate de serioasă a necesității implementării măsurilor luate. Pe de altă parte, nu a existat niciodată o dispoziție care să fie dată în sensul de a se da amenzi la kilogram, în sensul de a fi plan de amenzi. Nu există o astfel de decizie. Dacă mai există abuzuri pe plan local am solicitat conducerii instituțiilor din subordinea MAI să corecteze astfel de situații. Atunci când se dă amendă sau se deschide dosar penal să se facă cu motive extrem de solide și extrem de serioase și am accentuat foarte mult necesitatea funcției de prevenție și am solicitat să nu se dea amendă din prima, ci întâi să existe un avertisment, și doar în caz de încălcare foarte clară, foarte severă, cu bună știință a reglementărilor să se de amenzi, mai ales cele care depășesc amenda minim”, a declarat  Orban, la TVR.

Șeful executivului a mai spus că, pe de altă parte, oamenii trebuie să înțeleagă că poliția, jandarmeria și forțele MApN iau toate măsurile pentru a se asigura respectarea regulilor și nicidecum nu fac acest lucru din dorința de a face rău cuiva.

(Jurnal)