Lucian Bode spune că ”Tragedia din Bolintin Vale a scos la iveală încă o dată putregaiul unui sistem care s-a degradat în ultimii 30 de ani”. Ce i-a cerut Ministrul de Interne șefului Poliției județene Giurgiu

0
424

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, luni, 17 ianuarie, că tragedia din Bolintin Vale care a dus la uciderea unui taximetrist „a scos la iveală încă o dată putregaiul unui sistem care s-a degradat în ultimii 30 de ani”.

El a dat asigurări că va continua să facă tot ce îi „stă în putință” pentru responsabilizarea și modernizarea structurilor Ministerului de Interne, precizând că nu a ieșit cu declarații în legătură cu evenimentele din Bolintin Vale și cu fetița ucisă pe trecerea de pietoni de o mașină de poliție în „încercarea de a responsabiliza mai mult actul de comandă”.

Ministrul Bode a subliniat atât resursele umane insuficiente din sistemul pe care îl conduce, cît și pregătirerea slabă a acestora,câteodată,  dar și cârdășia unora dintre polițiști  cu puterea politică locală și cu infractorii.

Aproximativ 15% din populație este populație activă. Avem sute de comunități în care, din 15-20 de mii de locuitori, 2-3 mii sunt populație activă. Ceilalți nu sunt nici șomeri, nu înregistrează nici alte venituri. Ne întrebăm din ce trăiesc și avem răspunsul în cifra alarmantă a infracționalității.

Am dispus măsuri rapide care au dus la finalizarea fără incidente a protestului.

Am încredere în noua echipă de conducere de la IPJ Giurgiu căreia i-am cerut să propună un plan de acțiune.

Cele două echipe de la nivelul Poliției române, respectiv Jandarmeriei continuă inventarierea tuturor problemelor din Bolintin Vale după care vor propune un plan de măsuri.

În 2021 am demarat un amplu proces de reformă la nivelul structurilor MAI. Voi continua să fac tot ce îmi stă în putință pentru responsabilizarea și modernizarea tuturor structurilor – a declarat ministrul.

El a mai spus că a  cerut șefului poliției să realizeze o evaluare managerială la nivelul fiecărui inspectorat județean care să identifice probleme similare celor de la Giurgiu.

Voi continua să dispun măsuri care să ducă la o curățenie în propria noastră ogradă. Pădure fără uscături nu există, dar indiferent despre cine ar fi vorba, ce funcție, ce grad are, aceste măsuri pe componente de integritate, de profesionalism vor fi luate și în 2022.

Cele două subiecte au fost permanent în atenția mea. Cei care gestionează direct structurile trebuie să își asume acest rol. În România trebuie să ne asumăm responsabilități la toate eșaloanele – a conchis Lucian Bode.

Surse: G4 media