În cadrul ‘Săptămânii Româneşti a Testării’, campanie organizată în perioada 18-25 mai, APAH-RO va asigura, prin intermediul partenerilor săi, testarea persoanelor aflate în situaţii defavorizate în mai multe județe  din țară, printre care și Giurgiu.

În județul Giurgiu,  testarea pentru depistarea  hepatitelor B şi C şi a virusul HIV va avea loc în  comuna Stăneşti,  pe data 21 mai Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) lansează o serie de acţiuni locale cu ocazia ‘Săptămânii Europene a Testării Hepatite-HIV’, desfăşurată în acest an sub motto-ul ‘Testare. Tratare. Prevenire’.
Se estimează că aproximativ un milion şi jumătate de români trăiesc cu virusurile hepatitice B şi C. Este obligatorie facilitarea testării pentru că o diagnosticare timpurie poate salva vieţi prin prevenirea dezvoltării cirozei şi a cancerului hepatic. Mulţi nu se testează pentru că nu prezintă simptome sau îşi spun că riscul de a avea hepatită este mult prea mic. Acestea nu pot fi argumente valide, deoarece în cazul hepatitelor simptomele pot să nu se manifeste ani la rând! Pentru campania din acest an ne vom îndrepta către persoanele care prezintă un potenţial ridicat de infectare şi un grad redus de diagnosticare din diverse motive”, a declarat Marinela Debu, preşedinte APAH-RO citată în comunicatul de presă.
Liana Velica, manager proiect ARAS, a afirmat că la testele de hepatită C, oferite de ARAS în anul 2017, o persoană vulnerabilă din trei a primit un rezultat pozitiv, dar numai 696 de persoane din grupuri sau comunităţi dezavantajate au avut acces la aceste teste.

Cei care au primit rezultat pozitiv nu au reuşit să meargă mai departe, spre confirmare şi tratament, deoarece nu erau asigurări. De aceea susţinem creşterea accesibilităţii testării pentru hepatite, astfel încât diagnosticarea să fie posibilă şi pentru persoanele care se află în situaţii de vulnerabilitate, persoane care nu au asigurări de sănătate şi nici medic de familie’, a declarat Liana Velica, potrivit aceleiaşi surse.

 

(Jurnal)