Zilele acestea, la câteva televiziuni se discuta modul în care Vladimir Putin va reuși să pună capăt valului de  critici  la adresa sa în interiorul Rusiei. Mulți spun că dacă după interzicerea facebook-ului și a Twiterr-ului, tot vor mai exista voci care să  conteste pe noul țar al Rusiei, probabil că se va aborda măsura extremă: suprimarea aceestora!

Dar hai să parcurgem lista de ”critici” ai lui Putin, contestatari ce au  murit  în condiții suspecte.

Poate cel mai cunoscut este Alexander Litvinenko, otrăvit cu poloniu-210, turnat în ceașca de ceai pe care a băut-o într-un hotel din Londra.

Jurnalista și scriitoarea Anna Politkovskaia, jurnalista care l-a acuzat pe Putin că a transformat Rusia într-un stat polițienesc, a fost ucisă în 2006 de o echipă de cinci asasini plătiți, care au spus la proces că au primit 150.000 de dolari de la o persoană necunoscută.

O altă jurnalistă, Natalia Estemirova, apropiată de Anna Politkovskaia și care scria despre încălcările drepturilor omului în Cecenia, a fost răpită în 2009 din casa sa din Groznîi și, ulterior, găsită moartă în Ingușeția.

Stanislav Markelov, activist pentru drepturile omului, a fost împușcat în 2009, lângă Kremlin, după ce plecase de la o conferință de presă.

Anastasia Baburova, jurnalistă la Novaia Gazeta, a fost asasinată în ianuarie 2009.

Iar Boris Berezovski, un oligarh ce s-a întors împotriva lui Putin și a fost nevoit să fugă din Rusia, a fost găsit spănzurat în baia încuiată, după ce poliția britanică investigase mai multe tentative de asasinat contra sa.

Lista este completată de Paul Klebnikov, redactor-șef al ediției rusești a Forbes, care a scris mult despre corupția regimului Putin, împușcat pe stradă, dintr-o mașină, în 2004.

Serghei Iușenkov, un politician care a încercat să demonstreze că în spatele bombardării unui bloc de locuințe se afla chiar statul și a sfârșit împușcat pe stradă, în 2003…

Și, în fine, Alexei Navalnîi, opozantul lui Putin care a supraviețuit otrăvirii cu Noviciok din 2020, ca și fostul agent secret Sergei Skripal, otrăvit în anul 2018.

Politologii susțin însă că lista este cu mult mai lungă, dar că în privința celor numiți mai sus, există bănuieli rezonabile și dovezi aproape certe privind amstecul conducerii de la Kremlin în aceste crime odioase.

După cum se observă, metodele staniliste continuă și astăzi să existe și totodată să se perfecționeze…

(Jurnal)

Sursa și Foto: Fanatik