Liderul PSD Giurgiu Niculae Bădălău a anunțat, miercuri în CEx, că se retrage de la conducerea interimară a partidului, au anunțat surse politice. Bădălău deținea funcția de membru în conducerea colectivă interimară – Regiunea Sud.

Înainte de ședința PSD, Bădălău a afirmat miercuri, înainte de Comitetul Executiv al partidului, că își cere din nou scuze față de românii care sunt plecați la muncă în străinătate cu privire la declarația sa și că regretă contextul și formularea „total nefericite”.

„Aș începe din nou să îmi cer scuze tuturor românilor plecați în străinătate la muncă, să îmi cer scuze familiilor lor. Regret contextul și formularea total nefericite. Este clar că eu nu gândesc așa și foarte mulți oameni știu lucrul asta. Eu îi prețuiesc și îi respect pe absolut toți românii, indiferent unde sunt”, a declarat Niculae Bădălău, miercuri, înaintea Comitetului Executiv al PSD de la sediul din Kiseleff.

Acesta a adăugat că va accepta decizia colegilor din CEx în legătură cu o posibilă sancționare a sa.

„Asta am avut să vă spun și încă o dată îmi cer scuze. Respect decizia colegilor din CEx și o voi accepta”, a conchis Bădălău.

Niculae Bădălău a declarat vineri că în străinătate sunt 700.000 de români cu domiciliu legal, restul până la trei-cinci milioane fiind „fetele alea de le duc ăștia”.

Înainte de ședința partidului, liderul PSD Vaslui Dumitru Buzatu i-a luat din nou apărarea lui Bădălău, spunând că acesta era la „o șuetă”, „la șprițuri” când a făcut afirmațiile despre Diaspora, nu într-o conferință de presă.
Ideea este că ar fi bine să îi sancționăm pe toți aceia care câștigă alegerile. Să inversăm atitudinea noastră și să ținem cont de ceea ce, la o șuetă, într-un cadru care nu era destinat dezbaterii publice, câte un om mai scapă câte o afirmație. Nu cred că vreți să ne spuneți ce să gândim. Vă spun ce cred. Dacă cineva stă la o discuție cu altcineva, nu cred că trebuie controlată discuția respectivă. Nu era nicio conferință de presă. Sigur la șprițuri”, a afirmat Dumitru Buzatu, înaintea CEx, întrebat dacă ar trebui sancționat Niculae Bădălău pentru afirmațiile despre diaspora.

Chestionat dacă este normal ca o persoană să gândească astfel despre românii din străinătate, Dumitru Buzatu a răspuns: „Nu îmi spuneți mie ce e normal să fac. Pur și simplu vreți să mă învățați. Vreau doar să vă spun părerea mea. Cunosc maniera aceasta de a sări pe om. De ce trebuie să împărtășesc părerea domnului Bădălău? Da, iau împărtășanie câteodată și eu”.

Liderul PSD Vaslui a adăugat că în PSD oamenii nu s-au polarizat pro sau contra Niculae Bădălău.

„Nu e vorba dacă sunt de acord (cu afirmațiile lui Niculae Bădălău – n.r.). Nu ne-am polarizat în jurul lui Bădălău pro și contra. Pur și simplu a fost luată atitudine chiar de Niculae Bădălău care și-a cerut scuze. Nu, să îl băgăm la pușcărie. Acum când scapă unul o prostie, atunci trebuie să îl băgăm la pușcărie”, a explicat Buzatu.

El a mai spus că a luat atitudine, la fel ca alți colegi, față de declarații lui Bădălău.

„Și eu am luat atitudine. Nu aveți nicio autoritate morală. M-am referit la exact ce a spus Niculae Bădălău. Și-a cerut scuze că a comis-o, a săvârșit o eroare. Și atunci ce să-i mai facem?”, a conchis Dumitru Buzatu.