media_139030722952255100De necrezut este faptul că după 26 de ani, legumele româneşti, de pe piață,  continuă să fie  mai scumpe decât cele străine! 

Această anomalie o întâlnim de foarte multe ori și la Giurgiu , în Piața Centrală cât și  în pieţele şi magazinele din toată ţara ! A cui este vina? Iată de ce  Ministrul Agriculturii vrea să fie stabilit un preţ de referinţă sub care produsele de import să nu mai poată fi vândute pe piaţa românească. Astfel nu vor fi mai ieftine decât cele autohtone.

Legumele şi fructele româneşti nu pot concura cu cele străine. Fie că vin din Egipt, Africa de Sud sau Turcia, merele, roşiile sau cartofii de import au preţuri şi de trei ori mai mici decât decât cele româneşti. Producătorii au o explicaţie. Românii caută fructele româneşti, dar recunosc şi că, de multe ori, preţul e cel care le determină alegerea.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a găsit o soluţie. Una veche şi aplicată deja în multe ţări europene.Cu alte cuvinte, dacă preţul de referinţă la un kg de roşii este de 2,5 lei, atunci producătorii din afară să nu poată vinde la un preţ mai mic.

 (Jurnal)