Legea recursului compensatoriu produce îngrijorare printre cetăţeni

0
359

Tot mai mulţi cetăţeni se tem de anunţurile făcute de Penitenciare privind eliberările a câteva mii de deţinuţi în următoarea perioadă. aşa cum cere legea recursului compensatoriu.

Infracţiunile pe care le-au comis nu mai contează foarte mult, chiar dacă este vorba despre crime sau violuri. Aceştia  au parte la fel de reducerea pedepsei pentru că au avut condiţii grele de detenţie. Până acum, exact pe aceleaşi criterii au părăsit închisorile sute de condamnaţi. Numărul deţinuţilor care îndeplinesc condiţiile pentru a intra în comisia pentru liberare condiţionată depăşeşte trei mii!! Potrivit datelor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cei mai mulţi dintre ei sunt încarceraţi în penitenciare din Iaşi, Bucureşti şi Constanţa. ONG-urile pentru drepturile omului atrag atenţia că este foarte probabil ca mulţi dintre cei eliberaţi să încalce din nou legea, aşa cum deja s-a întâmplat în câteva colţuri ale ţării. În ciuda acestei măsuri  problema de fond (condiţiile mizere din închisori), tot nu este rezolvată,  de mai bine de zece ani rata infracţionalităţii continuă să crească, iar guvernele nu sunt preocupate să rezolve problema în esenţa ei, condiţiile din penitenciare rămânând aceleaşi.

Soluţia de a elibera deţinuţii nu poate  reprezenta decât o altă gafă monumentală. Toţi  cei care vor cădea victime ale acestor deţinuţi ce vor recidiva, ar trebui să se îndrepte împotriva celor ce au iniţiat şi  votat această lege, pentru că fel de politicieni sunt  cei care îşi expun proprii cetăţeni, transformându-i în potenţiale victime.

Autorităţile nu ştiu la acest moment ce tipuri de infracţiuni au comis deţinuţii ce vor deveni  în curând oameni liberi. Un val de infracţiuni ar crea mari probleme Poliţiei, mai ales că deficitul de agenţi şi ofiţeri este deja de peste 10.000. Şeful Parchetului General a atras atenţia că legea s-a aplicat fără să se ia în calcul mulţi factori.

Legea se aplică din 19 octombrie, iar în primele cinci zile au fost eliberaţi deja peste 500 de deţinuţi.