Legea care îi obligă pe comercianți să expună la raft 51% produse românești, cunoscută și ca Legea lui Marin Anton, a fost adoptată de Camera Deputaților. Actul normativ mai așteaptă acum doar semnătura președintelui Klaus Iohannis pentru a intra în vigoare.
Contactat imediat aflarea acestei vești l-am contactat pe Marin Anton, inițiatorul legii, care ne-a a declarat: „Sper ca din momentul în care legea va apărea în Monitorul Oficial românii să știe că vor putea cumpăra de la supermarketuri produse alimentare cu 20% minimum. S-a vorbit despre lege, s-a mediatizat, însă niciunul nu a dat ideea de bază și anume că în mod normal prețurile se vor ieftini la raft cu 20%!
Supermatketurile sunt foarte nemulțumite și evită să discute despre diminuarea prețurilor la raft și canalizează discuția spre partea a doua a legii și anume spre procentul de 51% al produselor românești care vor trebui comercializate, afirmând că este greu să le vândă, căci nu sunt produse românești. Aștept ca legea să fie publicată în Monitorul Oficial și odată cu promulgarea ei, să se schimbe toate tipurile de contract, pentru că în contractele lor erau prevăzute anumite taxe: taxa de dezvoltare, taxa de logistică, taxe pe care ei le facturau. În momentul intrării legii în vigoare ei trebuie să modifice toate contractele, din acel moment fiind vorba despre o altă abordare. Este interesant de văzut cum se vor replia supermarketurile, ce resurse vor identifica, în contextul în care cei 20 % vor rămâne în buzunarul românilor. Toate taxele de care vă vorbeam, ce erau impuse de supermarketuri , cumulate însumau mai mult de 30%. adăugându-se la fiecare produs alimentar comercializat…Din momentul aplicării legii dispar aceste taxe. Astfel procentul – poate nu în proporție de 30%, dar sigur de 20% , reprezentând ieftinirea la raft – va însemna prețuri mai mici, un lucru benefic pentru clienți – a precizat deputatul giurgiuvean.
Președintele Comisiei de agricultură a declarat la rândul său că, în forma actuală, legea nu contravine principiilor pieței unice, subliniind că prevede obligativitatea ca în hipermarketuri să existe 51% din produse provenite din “lanțul scurt” de aprovizionare.
(Jurnal)
ASA NEA MARINE, ASA! PAI PANA ACUM UNDE AI FOST, CA TOT ZACI IN PARLAMENT DE CATIVA ANI! PENTRU ASTA TE FELICITAM, PENTRU ALTELE PE CARE LE STII MA*TA, BA.
Mincinosi amandoi. Legea este facuta la initiativa agricultorilor si la presiunea acestora.