Laura Codruța Kovesi a fost confirmată în funcția de procuror-șef European

0
68

Consiliul Uniunii Europene a confirmat, luni, numirea Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european.

Pentru ca fosta șefă a DNA să își preia atribuțiile mai e nevoie doar de votul plenului Parlamentului European.
Consiliul UE anunță că procurorul șef european va organiza activitatea Parchetului European (EPPO) și va reprezenta instituția în raportul său cu celelalte instituții UE, cu statele membre și cu statele terțe.

Ea va fi asistată de doi adjuncți și va prezida colegiul de procurori, care va fi responsabil de definirea strategiei și a regulilor interne și de a asigura coerența cazurilor. ”Prioritatea Consiliului este ca EPPO să fie funcțional până în noiembrie 2020. În acest sens, era urgent să fie numit procurorul șef european. Dna Kövesi, ca prima variantă pentru acest post, va avea sarcina de a crea EPPO de la zero.

Pe parcursul celor 7 ani de mandat, sarcinile ei vor consta în special în construirea structurii administrative și operaționale a biroului și în stabilirea unor bune relații de lucru cu autoritățile judiciare naționale.

Consiliul va continua să monitorizeze înființarea biroului pentru a ne asigura că avem un EPPO eficient, care va deveni piatra de temelie a luptei noastre împotriva fraudei și corupției pentru fondurile europene”, a transmis Anna-Maja Henriksson, ministrul Justiției din Finlanda, țară care deține președinția rotatică a Consiliului UE.

Laura Codruța Koveși a fost aleasă să fie viitorul procuror-șef european după ce echipele de negociere ale Consiliului UE și cele ale Parlamentului European au ajuns la un consens în acest sens.


Parchetul European (EPPO), care se așteaptă să fie operațional la sfârșitul anului 2020, va fi o instituție independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracțiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca) se vor putea alătura în orice moment. Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg și va fi compus dintr-un procuror-șef și un colegiu de procurori din toate țările participante. Aceștia vor coordona investigațiile curente desfășurate de către procurorii delegați în fiecare stat participant.

(Jurnal)