Laszlo Szalbacs, un “master chef”, ungur, care rearanjează bucătăria românească, la Giurgiu

0
720

Are doar 36 de ani, şi 18 cărţi (cărora el le spune „broşuri”) de bucate. Reinventează, aproape zilnic, reţete tradiţionale româneşti, pe care le prezintă într-un mod aparte. Este de origine maghiară, dar se simte român. Laszlo Szalbacs, tânărul „chef” originar din Târgu Mureş, a venit la Giurgiu în urmă cu aproape două luni, pentru a pune pe picioare un proiect îndrăzneţ al patronilor unui cunoscut restaurant din Municipiul Giurgiu, ce au devenit în scurt timp, prietenii săi: Marius şi Carmen Ghinea. Şi conform zicalei cine bea apă din Dunăre nu mai pleacă, Laszlo  a rămas aici.

Laszlo crede că arta şi bucătăria au o „rădăcină” comună…

A făcut Şcoala de Artă din oraşul natal. Nu ştia însă că odată şi odată se va intra în bucătărie. Provenind dintr-o familie modestă, îşi câştiga, de cele mai multe ori, banii de buzunar din expoziţii cu vânzare, organizate alături de colegii de clasă. La scurt timp de la finalizarea cursurilor, a lăsat deoparte penelul pentru…cuţit! Şi-a descoperit pasiunea pe care, peste ani, urma să o transforme în profesie: gătitul. Gustul mâncării pregătite de mama lui, acasă, în mica lor bucătărie, i-a fost, permanent, „ghid” în cei aproape 16 ani de „cooking”. De fiecare dată, a încercat, conform celor spuse de el, să reinventeze toate acele gusturi şi mâncăruri pe care şi le amintea din copilărie.

„Proiectul din Giurgiu este o provocare pentru mine!”

Pe soţii Ghinea i-a cunoscut în urmă cu aproape doi ani, la o serie de prezentări de profil. S-au reîntâlnit cu circa două luni în urmă, când cei doi i-au propus să vină la Giurgiu, pentru demararea unui proiect îndrăzneţ: un „Pub” cu denumire istorică, Gio San’tu, în care urmează să se servească, în principal, mâncare tradiţională reinventată.

„Am acceptat, dar cu o condiţie: să fac un meniu cap-coadă. Şi aşa am ajuns… din Bucureşti, pe malul Dunării. Aici am găsit tot ce aveam nevoie: în primul rând, linişte şi libertate. Bucureştiul este aglomerat, gălăgios, agitat, totul se derulează parcă  contra cronometru. Aici, am găsit, cum spuneam, contrariul. Pe de altă parte, ne-am întâlnit trei visători care avem un ţel comun, iar eu, toată viaţa, am căutat acei „nebuni” care să aibă încredere în mine!”, ne declara chef Laszlo.

La acest moment nu are un preparat favorit, căci toate îi sunt dragi. Pe măsură ce le reinventează, şi le notează, meticulos, într-un carneţel. Aceea este „fabrica de reţete”, ne spune, în timp ce ne arată cu degetul , carneţelul cu pricina, ”cartea lui sfântă de bucate”.

Experienţa o câştigi vorbind şi lucrând cu bunicuţe şi cu „tanti”

Timp de trei ani, Laszlo Szalbacs a cutreierat ţara. A adunat experienţă, dar, mai ales, reţete. A lucrat, după cum ne mărturisea, cu mii de bucătari, profesionişti sau amatori. Cele mai multe secrete şi cea mai mare experienţă a câştigat-o însă alături de bunicuţe şi multe  „tanti” cu care a lucrat. Are la activ 16 broşuri de reţete, dar când merge acasă, la Târgu Mureş, aşteaptă ca mama lui să îi gătească nu după reţetele publicate, ci aşa cum o făcea atunci când el era copil. Are familia stabilită în Bucureşti, dar cel mai greu este când trebuie să plece, dimineaţa, de acasă, iar piciul lui, de doar un an şi câteva luni, se lipeşte de el şi nu îi dă drumul. „Soţia trebuie să se ascundă atunci când plec eu…”, mărturiseşte, cu vocea gâtuită de emoţie, Laszlo Szalbacs, în ochii căruia se ivesc lacrimile ca două bobiţe de rouă.

„Arena bucătarilor” este o provocare

Tânărul chef Laszlo este, în finală, ca reprezentant al Giurgiului în prestigiosul concurs de gătit, găzduit de ProTv. Este pregătit să facă faţă concurenţei, speră să ajungă printre primii. Cu jumătate de gură, ne mărturiseşte că şi-ar dori să câştige şi să reprezinte România la finala mondială de la Paris, dar, crede el, va fi greu. Ceilalţi şapte contracandidaţi se pregătesc DOAR pentru acest concurs, în timp ce la chef Laszlo a fost…un impuls de moment.

„Am participat la preselecţii când am aflat, în timp ce eram la o prezentare la Bistriţa, că are loc un asemenea concurs. Am fugit de la prezentare, am participat cu un crap umplut cu leurdă, cu mămăligă trasă în feliator şi spumă de roşii, prezentate pe un vas decorativ de bronz, pe care l-am zărit pe un perete,  şi…am ajuns direct în semifinale. La semifinale, eram la o nuntă, trebuia să fac pregătirile, iar am fugit, am concurat, m-am calificat în finală, m-am întors la nuntă şi totul a fost perfect”, ne spune Laszlo.  În finală, lupta va fi cruntă. Au de prezentat un aperitiv cu scoici Saint-Jacques, afine, porumb şi langustine. O combinaţie destul de ciudată, dar pentru care chef Laszlo a găsit o formulă „secretă”. Tot o formulă „secretă” a găsit şi pentru combinaţia felului principal: raţă ungurească (se simte în largul lui…), alături de păstârnac şi vanilie păstăi.                                          

„Este greu, dar va fi un moment de adrenalină intensă. Trebuie să îmi pun mintea la contribuţie, imaginaţia mea trebuie să lucreze la maxim, iar faptul că toţi cei opt finalişti ne cunoaştem poate fi un plus, dar şi un minus în acelaşi timp. Vom vedea ce se va întâmpla…!”, ne spunea Laszlo Szalbocs.

Ca să devii bucătar, trebuie să pofteşti la ceea ce găteşti

Pub-ul la care va lucra, în perioada următoare,chef Lazlo, se va deschide de Ziua Naţională a României, pe 1 Decembrie. Promite o reinventare a produselor tradiţionale, specifice evenimentului, mai cu seamă că toate „afumăturile” vor proveni din bucătăria proprie. Cu greu, acesta a acceptat să ne divulge secretul unui bucătar de succes: „Trebuie să gândeşti, permanent, pozitiv…şi, cel mai important, trebuie ca tu, ca cel care găteşti, să pofteşti, să vrei să guşti primul din mâncarea pregătită!”, mai spunea Laszlo Szalbocs.

Concursul la care tânărul chef din Târgu Mureş, adoptat de Giurgiu, va reprezenta municipiul nostru, are loc în perioada 17 – 19 octombrie, cu doar patru zile înainte ca Laszlo să împlinească 36 de ani. Şi-ar dori, ne-a mărturisit înainte de a ne despărţi, un rezultat excelent, ca un fel de cadou de ziua lui…Noi ce i-am putea ura decât să obţină trofeul pus în joc, să devină master chef şi …LA MULŢI ANI!

(Anna Lincă)