AcasăActualitateLansarea oficială a proiectului „Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament...

Lansarea oficială a proiectului „Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament Precoce (SCCUT) ” în județul Giurgiu

Proiectul Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament Precoce (SCCUT)*, finanţat prin Fondul Social European, Programul Operaţional Capital Uman, a fost  lansat astăzi, 6 septembrie, în județul Giurgiu, ȋn prezenţa partenerilor din proiect, a autorităţilor locale si a specialiștilor medicali in domeniu.

SCCUT este un program complex de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin, oferind investigaţii medicale gratuite pentru 170.001 de femei din regiunea Muntenia Sud (judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Prahova și Teleorman), provenind în special din grupuri vulnerabile.

Proiectul este implementat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu-Rusescu” (INSMC), în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen FILIA, Fundația Renașterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN).

În cadrul programului, femeile din Regiunea Muntenia pot beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV pentru depistarea leziunilor colului uterin, fie ȋn cabinetele  medicale de recoltare înscrise ȋn program, oricând pe parcursul anului, fie în cadrul unităţilor mobile  care vor ajunge ȋn localităţi din toate judeţele regiunii.

Anual, peste 1.800 de femei mor în România ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidența este de 2,5 ori mai mare de-cât media UE-27, iar rata mortalităţii de peste 4 ori mai mare.

Incidența poate fi redusă cu până la 80% ca urmare a programelor de screening la nivel populațional, însă în România atât depistarea timpurie, cât şi prevenţia rămȃn la un nivel foarte redus, în special în rândul grupurilor vulnerabile.

Alături de reprezentanții autorităților publice locale (Dumitru Beianu, președintele Consiliului Județean Giurgiu, Silviu Dumitrescu, viceprimar al municipiului Giurgiu, Aneta Matei, prefectul județului) au participat, la conferința de lansare giurgiuveană, Dr. Adriana Ciuvică- manager Proiect, INSMC, prof. Dr. Nicolae Suciu – INSMC, doctor Carmen Ungurean – INSP, Mihaela Geoană – președinte fondator Fundația Renașterea, Cristina Bahnaru – expert Centrul FILIA, Daniel Rădulescu – coordonator activități Centrul Sastipen, Dr. Stoenescu Iulian Eugen – Director DSP Giurgiu, Dr. Horhota Lucian – Manager Spital Orașenesc Bolintin Vale.

Președintele Consiliului Județean Giurgiu, Dumitru Beianu, preciza, în cadrul discursului său:

„Așa cum am spus-o de nenumărate ori, sănătatea este un program important pentru mine, iar faptul că sunt bărbat, și particip la această întrunire destinată, în special, doamnelor, nu trebuie să mire pe nimeni. Sunt om, înainte de toate, și sunt conștient că având cetățeni sănătoși, pe care ne putem baza, înseamnă să avem o societate sănătoasă. Pot să vă promit că voi face toate demersurile pentru extinderea, la nivel județean, a ceea ce faceți dumneavoastră aici, astăzi, la nivel de municipiu”.

La rândul său, prefectul județului, Aneta Matei, declara:

„Doresc să vă mulțumesc pentru inițiativă, pentru acest eveniment important pentru sănătatea femeilor, și vă mulțumesc pentru că v-ați îndreptat atenția către județul nostru. Femeia secolului nostru are un job, și în afara lui este fiică, mamă și soție, și de cele mai multe ori, activitățile în care este angrenată zilnic o fac să lase spre finalul listei de priorități sănătatea proprie. Dar numai dacă este sănătoasă se poate ocupa și de toate celelalte, și de aceea încurajez să se facă aceste teste. Vă doresc succes în această campanie, pentru că numai succesul dumneavoastră înseamnă liniștea și sănătatea doamnelor și domnișoarelor din județul nostru”.

Dr. Adriana Ciuvică, Managerul proiectului SCCUT a afirmat in cadrul conferinței ca medicii ginecologi si medicii de familie din cele 7 județe se pot afilia pentru participarea în proiect. Afilierea se poate face contactând Institutul National pentru Sănătatea Mamei si Copilului din București pentru detalii.

Testele vor fi interpretate centralizat, la laboratorul INSMC în condiții de calitate asigurată conform standardelor europene, iar rezultatele vor fi transmise medicilor care le-au prelevat pentru a fi comunicate pacientelor.

Reducerea poverii cancerului în rândul populaţiei feminine prin depistarea în faze incipiente a afecțiunilor și diminuarea pe termen mediu-lung a mortalităţii specifice prin intervenţii de screening organizat sunt obiective strategice în cadrul Strategiei Naționale de Sănătate 2014-2020. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății prin Strategia Globală de Eliminare a Cancerului de Col uterin recunoaște importanţa prevenției prin vaccinare și participare regulată la programe organizate de screening.

Programele organizate pe baze populaționale de screening și-au dovedit eficacitatea în reducerea mortalității prin cancer de col uterin cu până la 80%.

„De peste 50 de ani, sănătatea comunității face parte din mandatul Institutului Național de Sănătate Publică, fie că este vorba de educația pentru sănătate, promovarea sănătății sau de elaborare a politicilor de sănătate care vizează priorități de sănătate publică. Sănătatea femeilor este un obiectiv important al activității noastre.

Prevenția și controlul bolilor cronice este un demers care necesită un efort constant și consecvent , dar și investiții atât în resursă umană, cât și în infrastructura de sănătate publică. Fondul Social European reprezintă o bună oportunitate de a finanța programele de sănătate publică de anvergură, așa cum este programul național de screening pentru cancerul de col uterin. Proiectul SCCUT vine în sprijinul programului național de screening pentru cancerul de col uterin inițiat de Ministerul Sănătății în anul 2012 și are ca scop consolidarea acestuia prin implementarea Ghidurilor Europene de Asigurare a calității în programele de screening,  astfel încât femeile din România să beneficieze de servicii medicale preventive accesibile, echitabile și de calitate” – dr. Carmen Ungurean, Coordonatorul Programului National pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, INSP.

Implicarea Fundaţiei Renaşterea ȋn proiectul SCCUT continuă misiunea noastră, căreia i-am dedicat cei 20 de ani de existenţă, de a informa femeile cu privire la importanța controalelor medicale periodice şi a depistării precoce a cancerului. Statisticile care ne plasează pe locuri fruntașe in mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin între țările membre UE pot fi schimbate prin creșterea gradului conștientizare a prevenției și promovând importanța controlului medical pentru o depistare precoce a cancerului”. Mihaela Geoana, Preşedinte fondator – Fundaţia Renaşterea. 

„FILIA are ȋn centrul activităţilor sale femeile, ajutȃndu-le să ȋşi facă vocile auzite sau contribuind la o societate care oferă șanse egale de afirmare indiferent de gen. De această dată, ne-am alăturat experienţa pentru un demers extrem de util – acela de a ajuta femeile să ȋşi ia ȋn propriile mâini sănătatea” – Cristina Bahnaru, Centrul FILIA.

Lipsa unei informări corecte este principala cauză a depistării afecţiunilor abia ȋn stadii avansate. Din păcate, gradul de educaţie sanitară ȋn Romȃnia este foarte de scăzut, mai ales ȋn cazul grupurilor defavorizate, iar rolul SASTIPEN ȋn acest proiect este tocmai acela de a contribui la educarea acestui public” – Daniel Rădulescu, Coordonator activități Sastipen.

La caravana mobilă aflată în curtea Centrului Cultural Local „Ion Vinea” se înscriseseră, pentru un screening, aproximativ 60 de persoane de sex feminin, cele mai multe provenind din grupul țintă al proiectului, adică femei aflate în rândul persoanelor vulnerabile. Valoarea totală a proiectului depășește 10 milioane de euro.

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
cer senin
11.7 ° C
11.7 °
11.7 °
74 %
2.7kmh
1 %
mar
25 °
mie
25 °
joi
21 °
vin
26 °
sâm
25 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!