Birourile de Evidenţa populaţiei şi stare civilă din România vor avea de anul viitor o bază de date comună care ar trebui să scadă nivelul birocraţiei promit din nou autorităţile.

Toate primăriile din ţara vor fi în reţea, coordonate din Bucureşti, iar proiectul va costa 40 de milioane de euro. Sistemul informatic integrat de emitere a actelor de stare civilă, ar trebui să scadă numărul de drumuri pe care oamenii îl fac pe la ghişee dar şi timpul petrecut pe la cozi că acestea. Cererile vor putea fi procesate online şi se vor putea programa doar ca să vină să ridice documentul cerut. În prezent, funcţionarii ghişeelor de stare civilă sau de evidentă a populaţiei lucrează mai mult cu pixul decât cu calculatorul, iar acest lucru ar urma să se schimbe de la anul. Toate certificatele de naştere, căsătorie şi deces vor fi scanate şi încărcate într-un server comun.

În acest sens Nica Marius, ministrul fondurilor Europene explică: Am aprobat finanţarea primei etape din planul naţional de debirocratizare, aici MAI va derula un proiect prin care toată comunicarea în ceea ce priveşte obţinerea avizelor pentru certificate de naştere, căsătorie, divorţ va fi în regim electronic şi nu va mai chinui populaţia să se deplaseze la ghişeu.

La această dată o persoană care doreşte de exemplu să-şi schimbe actul de identitate, dar nu mai are certificatul de naştere, trebuie să meargă la oficiul stării civile din oraşul în care s-a născut ca să obţină o copie.

Dacă actul este cerut de angajaţii de la ghişee, răspunsul vine în 30 de zile. Autorităţile promit că vor aloca 40 de milioane de euro, din fonduri europene. Vor cumpăra computere pentru toate primăriile care vor fi legate în reţea, cu centrul de comandă în Capitală. Baza de date va fi administrată de Ministerul Afacerilor Interne şi de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

(Jurnal)