
Recent , într-un interviu avut cu administratorul celui mai mare retailer de birotică și papetărie local (AMM), Marian Mihalcea, acesta observa cu pertinență faptul că la Giurgiu ca și în țară, deși sunt tot mai mulți absolvenți de studii superioare, ducem dorul forței de muncă specializată, mai altfel spus nu dispunem de tineri care să se priceapă la ceva.
Conform datelor oferite de Camera de Comerţ şi Industrie din România (CCIR), absolvenţii sistemului educaţional sunt tot mai irelevanţi când se prezintă la un interviu de angajare. Printr-un parteneriat cu autorităţile responsabile în implementarea sistemului de învăţământ profesional dual, CCIR contribuie la consolidarea sistemului educaţional românesc, ce pare a fi marea șansă a tinerilor, pe viitor.
Învățământul profesional dual le permite astfel elevilor de la școlile profesionale să se califice peste nivelul de ”muncitor”. Companiile îi vor plăti pe tineri pentru a se specializa în domeniile în care au nevoie de forță de muncă. Conform planului de învățământ profesional dual, elevii se pot specializa în domeniile studiate în primii 3 ani, urmând apoi nivelurile 4 și 5 de profesionalizare.
Reprezentanții CCIR cred că se vor putea concentra pe dezvoltarea capacității companiilor de a instrui și promova programele de formare.
De precizat că la această oră, România înregistrează una dintre cele mai ridicate rate de inactivitate ale populaţiei apte de muncă din Uniunea Europeană.
(Jurnal)