Conform unei hotărâri a aleşilor locali, în curând se va amenaja un nou cimitir la nivelul municipiului Giurgiu.

Este vorba despre un teren în suprafaţă de 33.806 mp, situat între Penitenciarul de Maximă Siguranţă Giurgiu şi Pădurea Bălănoaia. Acest teren a fost trecut, ca urmare a aprobării consilierilor locali de miercuri, 29 august, din domeniul privat în domeniul public al municipiului.

„Având în vedere că în ultimele două decenii nu s-a mai amenajat niciun cimitir în municipiul Giurgiu, şi în cele trei cimitire existente nu mai sunt locuri de veci, este imperios necesar să se identifice un teren care să îndeplinească condiţiile pentru obţinerea autorizării de construire a unui nou cimitir municipal”, se arată în argumentarea de oportunitate din proiectul de hotărâre.

În prezent, în municipiul Giurgiu funcţionează trei cimitire, cu un total de 27.000 de locuri de veci: Cimitirele Smârda şi Sf. Haralambie (Ceair) cu câte 12.000 de locuri, şi Cimitirul Sf. Gheorghe, cu 3000 de locuri.

Deoarece încercarea de extindere a cimitirului Sf. Haralambie a primit aviz negativ din partea autorităţilor de reglementare a protecţiei mediului, pentru că se apropia prea mult de zona locuită, iar cimitirul Sf. Gheorghe nu mai poate fi extins, terenurile din jurul fiind proprietate privată, singura rezolvare a fost, pentru moment, extinderea cu o sută de locuri în cimitirul Smârda, prin amenajarea malului dinspre strada Unirii. Însă nici aceste soluţii nu acopereau nevoia de locuri de veci, pe termen lung, a populaţiei de aproximativ 70.000 de locuitori ai municipiului.

Noul cimitir va fi rezervat, după cum preciza primarul Nicolae Barbu în cadrul şedinţei de miercuri, cazurilor urgente, persoanelor care mor şi care nu au un loc de veci sau un loc concesionat într-unul din cele trei cimitire existente.

„Nu vom mai permite concesionarea şi construirea de cavouri în ideea că, odată şi-odată, proprietarul va muri, iar oameni care mor subit sau care nu au apucat să îşi ia locuri de veci să nu aibă unde să fie înmormântaţi”, a încheiat primarul Barbu.

(Jurnal)