Vaccinul antigripal a fost de negăsit în România la începutul lunii noiembrie – lipsea atât din cabinetele medicilor de familie, unde în mod normal ar trebui să fie distribuit gratuit pentru anumite categorii de persoane considerate cu risc de îmbolnăvire, cât și din farmacii, de unde persoanele care nu beneficiază de vaccinul administrat gratuit ar fi trebui să și-l poată cumpăra. În farmacii, vaccinul lipsea din cauză că cererea a fost, anul acesta, în premieră, de aproximativ 5 ori mai mare decât oferta, lucru care nu a fost anticipat de specialiștii din minister.

În cabinetele medicilor de familie, prima tranșă a fost insuficientă, aceștia primind puține doze.

Ministerul Sănătății informează că a achiziționat anul acesta 1,5 milioane de doze de vaccin gripal, cu 200.000 de doze mai mult decât anul trecut. Toate aceste doze de vaccin gripal au fost distribuite către direcțiile de sănătate publică. Ultima tranșă a fost distribuită în 5-6 noiembrie, potrivit Ministerului, iar medicii de familie au început să ridice și ultima tranșă de vaccin. La Giurgiu, conform datelor furnizate de conducerea Direcției de Sănătate Publică, din cele 11.500 de doze solicitate, Ministerul Sănătății a aprobat 8.070, ultima tranșă de vaccin fiind primită vineri, 15 noiembrie.

„Am făcut o solicitare pentru suplimentarea numărului de doze, având în vedere că avem nevoie de încă aproximativ 3.500 de doze, pentru a ne asigura pe sezonul acesta rece. Am mai încercat și la alte județe, dar și ei s-au ferit să ne trimită, tot în ideea de a nu rămâne descoperiți. Așteptăm acum să vedem, poate vom primi prin redistribuire, sau poate va fi găsită altă modalitate pentru a „recupera” și dozele care ne lipsesc”, a mai declarat directorul Direcției de Sănătate Publică Giurgiu, Magdalena Mărcuț.

La sfârșitul acestei luni ar urma să fie livrate și cele 9.200 de doze pentru imunizarea copiilor cu vârste între 6 luni și 3 ani. Dintre acestea, 20 vor reveni județului Giurgiu, după cum preciza, pentru „Jurnal giurgiuvean”, directorul Direcției de Sănătate Publică Giurgiu.

Dacă dozele de vaccin vor fi insuficiente, acordul cadru încheiat de Ministerul Sănătății cu furnizorul prevede posibilitatea suplimentării numărului acestora.

(Jurnal)