Într-o zi ca cea de azi, cu maxime prognozate de peste 35 de grade, bălăceala într-o piscină este foarte îmbietoare, ștrandurile devenind singura alternativă pentru cei care vor să se răcorească și nu dispun de posibilitatea unui concediu la malul mării.

Te-ai gândit însă la ce riscuri te supui atunci când mergi la piscină?

Am întrebat-o pe Alina Chiosea, doctor dermato-venerologie despre pericolele care ne pândesc atunci când mergem la o piscină publică.

Specialistul ne-a explicat ce riscăm, dar și ce soluții avem la îndemână pentru a nu ne îmbolnăvi.

Este sezonul cald în care fiecare dintre noi încearcă să se răcorească – fie la mare, fie la piscină. Care sunt pericolele care ne pândesc atunci când mergem la piscină?

„Arsurile solare sunt problemele care apar cel mai rapid și frecvent în sezonul cald, mai ales atunci când mergem la piscină sau plajă și ne lăsăm purtați de val de activitățile susținute.
Cu alte cuvinte, atunci când ne bronzam, 
pielea deja a suferit din cauza efectelor dăunătoare ale razelor ultraviolete care degradează ADN-ul celular și este predispusă la îmbătrânire”.

Cum ne putem proteja?

Cremele de fotoprotecție împotriva razelor UVB si UVA cu factor 30+, cât mai rezistente la apă, sunt de nelipsit în aceste situații”

Ce afecțiuni riscăm să facem dacă mergem la piscină?

Atunci când mergem la piscinele aglomerate, avem o teamă firească și ne gândim la diverse boli transmisibile de la alte persoane afectate. Dacă piscinele sunt tratate corect cu cantitatea de clor, nu putem risca decât o iritație a ochilor. Nu recomand a se înghiți apa din piscină sub nici o formă” – ne sugerează Alina Chiosea.

„Putem evita piscinele care par neîngrijite și suprapopulate care puțin probabil că verifică cantitatea de clor. La fel de importantă este și folosirea prosoapelor personale și nu a celor închiriate. Aceste precauții sunt, de cele mai multe ori, de ajuns, pentru a ne bucura de „bălăceala” atât de mult așteptată”, ne sfătuiește în continuare doctorul dermatolog.

Cât de mult ne afectează pielea clorul din piscină?

Clorul este un aditiv important în apa piscinelor. O apă clorinată suficient ne va proteja de multe infecții transmisibile. O cantitate excesivă de clor poate irita însă pielea și duce la apariția de dermatite iritative, manifestate prin roseață, descuamare, mâncărime. Persoanele cu piele sensibilă sau istoric de boli cutante, cum ar fi dermatita atopică, sunt mai predispuse. Pentru a evita acțiunea iritativă a clorului, trebuie să facem duș cât mai des, ideal imediat după ce ieșim din piscină.

O altă recomandare ar fi purtarea papucilor de plajă până la intrarea în piscină, evitând astfel să contactăm boli cauzate de bacteriile ce se află pe sol”, ne recomandă Alina Chiosea.

Sperăm ca recomandările doctorului specialist să vă fie de folos în această vară ori de câte ori pașii vă poartă către o piscină sau bazin public.

(Ana Magheru)