ProfesoruAdrian Streinu Cercel a explicat duminică, 17 ianuarie, după ce a primit rapelul vaccinului anti-COVID, că imunitatea suficient de bună pentru a nu ne mai infecta cu SARS-COV-2 am putea-o avea după șapte zile de la administrarea serului. Însă, mai spunea el, va fi  nevoie să ne protejăm în continuare cu MASCA, medicul avansând și momentul în care vom putea renunța definitiv la aceasta…

„Am făcut niște teste la cei care s-au vaccinat în prima tură, chiar înainte de a doua administrare aveau anticorpi protectori. E de așteptat ca a doua doză să consolideze răspunsul la virus. După a doua doză, la șapte zile, putem fluiera liniștiți că nu mai suntem la risc de a dezvolta infecții severe”, a  declarat medicul Adrian Streinu Cercel.

Șeful Institutului Matei Balș din București a atras însă atenția că masca trebuie să rămână obligatorie chiar și după vaccinare.

„Masca va fi obligatorie categoric până în 2023! Vaccinul ne protejează pe dinăuntru, nu la nivelul mucoaselor. Dacă dăm masca jos, e posibil să luăm virusul și să îl dăm celor care nu sunt imunizați.
Măsurile de precauție de până acum trebuie menținute și chiar întărite, pentru ca imunizarea prin vaccinare și măsurile de protecție să ducă la reducerea foarte rapidă a circulației virusului” – a mai precizat specialistul.

(Jurnal)