„Cu cca 20 de teste făcute pe zi și rezultatele date în 8 ore, aparatul PCR, recent pus în funcțiune, păstrează Spitalul Județean Giurgiu non-COVID, chiar dacă liberalii giurgiuveni insistă că este o plăsmuire. Îi invit pe toți ”Toma Necredinciosul” să se încoloneze, cu masca pe față și păstrând distanța socială, și să scoată din buzunar 250 de lei/ test la cerere, să vadă cu ochii lor ceea ce zic ei că nu există. După care, până primesc rezultatul, au timp să cugete la legalitatea lobby-ului pe care se laudă, cu subiect și predicat, că l-au făcut”, scria, de curând, președintele CJ Giurgiu, Marian Mina, pe contul său de socializare.
Aparatul RT-PCR pentru testare SARS-COV2 a fost pus în funcţiune în urmă cu circa o săptămână, funcționând în laboratorul de genetică moleculară din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu.
Până acum, conform situației prezentate de medicii giurgiuveni care deservesc acest aparat (Carmen Bădan, coordonator laborator analize medicale și Mihaela State, medic specialist), au fost efectuate în total peste 100 de teste, dintre acestea unul singur fiind pozitiv.
Procesul – după cum declarau cei doi medici – este unul laborios, care necesită multă atenție, în primul rând în privința respectării circuitelor medicale și măsurilor de protecție. Sistemul este întregit de hote de biosecuritate microbiologică clasa a 2-a și de sistemul de ventilație cu filtre hepa, precum și de circuitele speciale pe care se aduc probele la laborator.
„După prima săptămână de activitate, pot spune că sunt impresionată de determinarea şi dăruirea cadrelor medicale care îşi desfăşoară activitatea în cadrul acestui program. Instruirea au efectuat-o în cadrul Institutului Naţional Victor Babeş, de asemenea, o echipă formată din medici şi biologi au monitorizat activitatea în primele zile. Pentru toţi pacienţii spitalului testul este gratuit. Până în prezent nu au fost solicitări din exterior, costul unui test, în această situație, fiind de 250 de lei. Vreau să subliniez încă o dată importanţa acestui aparat pentru pacienţii şi personalul medical din spitalul nostru şi pentru siguranţa actului medical desfăşurat în unitatea noastră .
Mulţumesc Consiliului Judeţean şi preşedintelui Marian Mina pentru eforturile depuse pentru a face posibil ca Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu să facă parte în prezent din unităţile medicale de top din ţară! ”, spunea Mihaela Rață, managerul Spitalului Județean Giurgiu.
La acest moment, sunt achiziționate 1000 de teste, următorul pas pentru unitatea spitalicească din Giurgiu urmând să fie includerea în programul național, ceea ce va însemna, în mod direct, deservirea și a altor unități medicale.
(Jurnal)