Zilele trecute, exasperat  de numărul mare al certificatelor medicale primite din partea  celor înregistrați la Primăria Giurgiu, ca asistați social, certificate  de care  beneficiarii s-au prevalat pentru a nu presta zile muncă în folosul comunității , așa cum prevede legea 416/2001primarul Nicolae Barbu a postat pe site-ul instituției pe care o conduce, lista completă a acestora cât și a afecțiunilor  de care sufereau. Deranjați că au fost dați în vileag unii dintre cei de pe listă au chemat în grabă televiziunile din Capitală sub pretextul că primarul nu avea dreptul să le facă publice afecțiunile de care suferă, căci, conform Legii, acest detaliu este considerat ”confidențial”.

Înainte de a vă lăsa să faceți comentarii dorim să vă oferim câteva cifre pentru a constata câți bani scoatem fiecare dintre noi, giurgiuvenii, pentru a le plăti  celor de pe lista mai sus amintită miserupismul față de muncă.

 Dar înainte de toate trebuie amintit că totalul dosarelor aflate în plată cu scopul acordării ajutorului social oferit cetățenilor,  în luna ianuarie 2018, este de 388,  pentru  un număr de 795 de persoane. Din acestea,  apte muncă sunt ,  conform datelor primite ,  63. Un total de  62 de persoane sunt  vârstnice. Totalul mamelor cu copii până în 18 ani ce beneficiază la rândul lor de aceste ajutoare  este de 494. Și în sfârșit, numărul total al persoanelor ”inapte de muncă” este de 176.

De precizat că persoanele inapte de muncă au prezentat  certificate medicale și  adeverințe eliberate de către medicii specialiști sau de familie. Pentru o totală transparență și totodată pentru eliminarea oricărei suspiciuni Primăria Giurgiu a făcut publice cabinetele medicale ce au eliberat cel mai mare număr de certificate/adeverințe medicale, asistaților  social. Ele  sunt : Cabinet medical  Dinculescu Georgeta , ce a  eliberat peste 60 de asemenea certificate medicale, Cabinet Costin Alexe – cu peste 40 asemenea certificate și Cabinet  Preda Amalia Camelia,  cu peste 20 certificate medicale.

Cele mai multe dintre adeverințe cuprind afecțiuni precum : tulburare depresivă, întârziere mentală ușoara, tulburare de anxietate, episod depresiv.

În concluzie,  din cei 176 de  giurgiuveni ce au prezentat  certificate medicale, suferinzi de afecțiuni ce îi declară inapți de muncă,  peste 120 au obținut aceste certificate medicale de la medicii mai sus  menționați.

De precizat că Legea 416/2001, mai precizează că refuzul a 3 locuri de muncă oferite și refuzate de către beneficiarii acestor ajutoare pot atrage după sine, retragerea ajutorului social.

La acest ajutor din partea statului se mai adaugă Alocația pentru susținerea familiei (o formă de sprijin pentru familiile cu venituri reduse care au copii mai mici de 18 ani, acordată cu scopul de a asigura condiții mai bune pentru creșterea copiilor și pentru a-i încuraja pe aceștia să meargă la școală, potrivit Legii nr. 277/2010,  dar și Ajutorul pentru încălzirea locuinței. În cazul acestui ajutor reglementat prin OUG nr. 70/2011, el reprezintă un ajutor lunar pentru acoperirea unei părţi din cheltuielile cu încălzirea locuinţei în perioada sezonului rece (1 noiembrie – 31 martie). Acesta poate fi solicitat atât de persoanele care locuiesc singure cât și de familiile cu mai multe persoane. Ca și celelalte două tipuri de ajutoare sociale la care ne-am referit mai sus, și acesta se acordă tot celor cu venituri mici (consumatori vulnerabili).

În consecință dacă veți face un calcul  simplu veți afla câte miliarde de lei  se cheltuiesc, anual, din bugetul Primăriei Municipiului Giurgiu, respective din buzunarul   tuturor giurgiuvenilor  cu respect față de muncă și față de ceilalți concetățeni ai lor, pentru a susține un grup de persoane ce își ascund dezgustul față de problemele  comunității .

Nu include în rândul acestora și pe cei care în mod real au probleme de sănătate, sunt angrenați în creșterea și educația copiilor sau se află la vârsta la care munca fizică le este contraindicată. Ce ne facem însă cu cei care nu s-au interesat niciodată de un loc de muncă, obișnuiți să trăiască din acest ajutor social, sfidându-ne de multe ori pentru truda noastră de fiecare zi.

Iată de ce revolta unora dinre asistați,  față de măsura luată de primarul Nicolae Barbu, ni se pare total nejustificată atâta timp cât răspunsul medicilor solicitați să  dea un răspuns în situația de față , a fost că afecțiunile trecute în certificatele medicale eliberate nu îi împiedică pe respectivii asistați social să nu presteze zile muncă în folosul comunității, fiind apți de muncă.

(Jurnal)