Marți seară, pe legendarul stadion Wembley a avut loc prima semifinală a Campionatului European de Fotbal EURO 2020, între două echipe legendare, Spania și Italia, în fața a peste 50.000 de spectatori. Italia și-a asigurat locul în finală după ce i-a învins pe iberici cu 5-3, dar numai după prelungiri și lovituri de departajare.

De precizat că înainte de meci Italia avea cota 15, în timp ce Spania avea cota 17.

Italienii au făcut presing din primele minute, deși spaniolii au avut 75% posesie în prima repriză…!

Spaniolii au aplicat tiki-taka al lor, tradițional, care însă s-a lovit de o defensivă beton, condusă de Bonucci și bătrânul Giorgio Chiellini, fiind cu ochii permanent pe șansele de contraatac. De partea cealaltă  ibericii au suferit mult la eficiența ultimei pase și totodată  la finalizare.

Chiesa a înscris primul pentru italieni, scorul de 1-0 pentru Squadra Azzura menținându-se până aproape de finalul meciului, când Alvaro Morato a egalat după o incursiune personală și un șut plasat în dreapta  portarului italian, ducând meciul în prelungiri.

Cele două reprize n-au adus însă nimic spectaculos, așa că au urmat loviturile de departajare, de la 11 m. Dovedind mai mult sânge rece Italia a reușit să se califice…

După ce Unai Simon a parat prima execuție a italienilor, Locateli a fost și el ghicit de portarul spaniol. Dani Olmo a ratat, la dândul său, prima lovitură a spaniolilor, cu un șut peste poartă, menținând egalitatea.

Rând pe rând: Belotti, Moreno, Bonucci, Alcantara și Bernardeschi au transformat loviturile. Cel care a greșit din nou a fost însă chiar autorul golului egalizator, spaniolul Alvaro Morata, Donnarumma parând execuția sa extrem de slabă care cu siguranță îi va aduce din nou ostilitatea compatrioților săi, la reîntoarcerea în Spania.

Ultimul executant, Jorginho (un brazilian naturalizat), l-a executat cu sânge rece pe portarul Unai Simon, trimițând Italia în finală.

De precizat că a doua semifinală  de la EURO 2020 se joacă astă seară, 7 iulie, tot pe Wembley, între Anglia și Danemarca.

(Jurnal)