13 incendii de vegetație uscată au avut loc, în acest sfârșit de săptămână, în zona noastră de competență. Acestea au izbucnit din cauza focurilor în aer liber lăsate nesupravegheate și s-au manifestat pe A1 București – Pitești, la km 31 și pe raza localităților Vărăști, Bucșani, Uzunu, Trestieni, Cămineasca, Bolintin Vale, Milcovățu, Roata de Jos, Plopșoru, Copaciu și Cupele.

Într-unul din cazuri, intervenția rapidă a pompierilor a făcut ca flăcările să nu ajungă la solariile din apropiere, din cauza vântului existând riscul să se întâmple acest lucru.

Vântul contribuie la propagarea flăcărilor, iar dacă incendiile se manifestă aproape de locuințe, pericolul este și mai mare.

 Nu aruncați resturi de țigară la întâmplare și nici bețe de chibrit!

Protejați-vă viața și proprietatea și nu uitați că prin incendierea vegetației uscate și a gunoaielor se poluează și mediul înconjurător.

 Având în vedere tendința de creștere a numărului acestor evenimente, reamintim cetățenilor că, potrivit H.G. nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Totodată, precizam faptul că în aceste cazuri coordonatele suprafețelor agricole afectate de incendii vor fi înaintate către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Giurgiu, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform unui protocol de colaborare încheiat, la nivel național, în vederea monitorizării modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente”- informează ISU Giurgiu.

(ISU Giurgiu)