Iohannis a promulgat legea care blochează vânzarea acțiunilor companiilor de stat

0
159

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea inițiată de PSD prin care este interzisă orice vânzare a acțiunilor la companiile de stat.

Proiectul ”privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică”, inițiat de senatorul PSD Șerban Nicolae și semnat de mai mulți colegi de partid, a fost votat de Parlament pe 10 iunie, în ciuda avizului negativ de la Guvern.

Legea a fost contestată de liberali la Curtea Constituțională, însă CCR a respins sesizarea, cu majoritate de voturi, pe 14 iulie.

Ce prevede proiectul

„Se suspendă, pentru o perioadă de doi ani, orice operațiuni privind înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale, precum și la societățile la care statul are calitatea de acționar, începute anterior intrării în vigoare a prezentei legi”.

Prin lege, statul este blocat să vândă, însă nu și să cumpere. Proiectul prevede că statul poate cumpăra acțiuni de la companii din domeniul producerii de medicamente, din domeniul construcției de mașini, distribuția de energie electrică și termică, chiar și gaze, explorarea resurselor minerale, transport, distribuția apei potabile, poștă și comunicații.

Aici este de reamintit că statul, prin Hidroelectrica, intenționează să cumpere activele din România pe care cehii de la CEZ intenționează să le vândă.

Pe lângă faptul că se pot obține sume importante de bani care intră ori în conturile societății, ori la bugetul de stat (în funcție de decizia politică), în urma unei listări pe bursă, activitatea unei companii devine mult mai transparentă.

(Jurnal)