Investigațiile medicale vor fi decontate și după epuizarea plafonului, în anumite cazuri

0
190

​O parte dintre pacienții cu boli cronice vor avea acces la investigații decontate, efectuate la cel mult 5 zile lucrătoare de la solicitarea acestora. Acest lucru va fi posibil chiar și după epuizarea plafonului lunar pentru servicii medicale, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate joi.

Bolnavii cu COVID-19, precum și cei cu o boală cronică gravă, precum cancer, diabet, boală cardiovasculară, boli rare – ar urma să aibă acces la investigații decontate, efectuate în regim ambulatoriu, îmaximum 5 zile lucrătoare de la solicitarea acestoraMinisterul Sănătății susține că a găsit soluția pentru ca acest lucru să fie posibil inclusiv după epuizarea fondurilor lunare contractate. Sumele contractate inițial se vor suplimenta prin acte adiționale

Ordonanța de Urgență în acest sens a fost adoptată joi de Guvern, la propunerea Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Investigațiile pot fi efectuate la orice furnizor de servicii medicale aflat în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate – de stat sau privat.

Actul normativ stabilește și o serie de măsuri pentru asigurarea neîntreruptă a decontării serviciilor medicale. De exemplu, în scopul asigurării accesului neîntrerupt la tratament al pacienților cu afecțiuni oncologice, serviciile medicale spitalicești de chimioterapie cu monitorizare, acordate în regim de spitalizare de zi, se vor acorda gratuit. Decontarea contravalorii acestora se face de casele de asigurări de sănătate, cu sume suplimentate prin acte aditionale.

(Jurnal)