România intră de duminică pe lista roșie a Uniunii Europene privind riscul epidemiologic (întocmită de ECDC).  Asta  înseamnă că anumite țări, cum este, de exemplu, Germania,  vor putea cere celor care vin din România test negativ, chiar dacă sunt vaccinați. Cei care nu prezintă un astfel de test vor trebui să stea în carantină.

De precizat fapul că în zona roșie au mai  intrat pe lângă  România  și : Republica Moldova, Armenia, Bulgaria, Belarus și Groenlanda.

 Deși persoanele vaccinate nu au niciun fel de restricții la intrarea într-o țară UE, indiferent care este incidența în țara din care vin, totuși, fiecare țară are propria sa  politică de acceptare a călătoriilor intracomunitare.

Iată de ce,  înainte de a  călători  într-o țară din UE, trebuie să verificați mai întâi pe site-ul MAE ce restricții ați putea  întâmpina în acea țară.

Așa cum precizam anterior,  românilor nevaccinați, majoritatea țărilor europene  le va cere să stea în carantină,  dar numai în situația în care aceștia nu pot prezenta un test PCR negativ efectuat în ultimele 72 de ore.

Consiliul Național pentru Situații de Urgență a decis exceptarea de la măsura carantinei pentru conducătorii autovehiculelor de transport marfă precum si cei care asigură transport de persoane, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu SARS-CoV-2.  efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în ţară, în condițiile deplasării în scop profesional.

În acest context general,  trebuie amintit faptul că Municipiul Giurgiu se află și el la ”o mustață” de această situație,  a intrării în zona roșie. Astfel,  joi, 30 septembrie, rata de incidență a Municipiului Giurgiu era de  5, 33!

(Jurnal)