nord_stream_announces_results_of_environmental_monitoring_in_german_waters_12848000Interconectorul de gaze dintre Bulgaria şi România va deveni operaţional pe data de 11 noiembrie, a declarat  la finele săptămânii trecute premierul bulgar Boyko Borisov, prezent  la summitul şefilor de guvern din China şi cele 16 state din Europa de Est, informează BTA.

Pentru Bulgaria, interconectorul de gaze cu România va fi primul interconector care va deveni operaţional după criza din 2009, şi care a dovedit că ţara vecină este complet dependentă de livrările de gaze naturale ruseşti şi, spre deosebire de alte state membre UE, complet vulnerabilă.                                                                          

„Bulgaria urmăreşte în mod activ diversificarea surselor şi livrărilor de gaze naturale” a spus Boyko Borisov. În acest sens, premierul bulgar a făcut un apel şi pentru finalizarea interconectorului de gaze cu Serbia deoarece este un proiect vital pentru ambele ţări. Cele două interconectoare fac parte din strategia guvernului de la Sofia privind realizarea unui hub de gaze naturale pe teritoriul Bulgariei.  Conducta Giurgiu-Ruse va avea o lungime totală de circa 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei, 5,2 kilometri pe cel al României, iar 4,14 kilometri reprezintă traversarea subterană a fluviului Dunărea. Totodată, vor fi construite şi două staţii de măsurare a parametrilor tehnici ai gazelor naturale. Termenul iniţial de finalizare a construcţiei gazoductului Ruse-Giurgiu a fost luna iunie 2013, însă finalizarea a fost întârziată din cauza  problemelor tehnice întâmpinate la construcţia secţiunii subacvatice a gazoductului.

Conducta de gaze Giurgiu-Ruse va avea o capacitate maximă de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an dinspre Bulgaria către România, iar capacitatea dinspre România spre Bulgaria va fi de 500 milioane metri cubi pe an.

Valoarea totală estimată a proiectului este de 24 de milioane euro, iar 8,9 milioane de euro sunt asigurate de Comisia Europeană. Finanţarea din partea companiei bulgare Bulgartransgaz se ridică la 14 milioane euro, iar compania românească Transgaz participă cu 10 milioane de euro.

AGERPRES