Astăzi, 1 iulie, Primăria orașului Ruse a găzduit o întâlnire între primarul orașului Ruse, Pencho Milkov, primarul municipiului Giurgiu, Adrian Anghelescu, conducerea Consililului Județean Giurgiu, reprezentată de doamna vicepreședinte Elisabeta Mihalcea, dar și prefectul și subprefectul de Ruse, Borislav Ivanov Balgarinov, respectiv Sinan Reihanov Hebibov.

De la discuții, nu putea lipsi Lili Ganceva, directorul executiv al Asociației Euroregiunea Danubius Ruse-Giurgiu, viceprimari ai municipiului Ruse, dar și reprezentanți ai structurilor de cooperare internațională, relații externe și programe europene din Giurgiu și Ruse.

Printre temele discutate s-a aflat problema traficului greu în cele două orașe de tranzit, eforturile pe care le fac autoritățile pentru deblocarea acestei situații, construirea unui alt pod peste Dunăre, prin Guvernele și Ministerele de resort din România și Bulgaria, dar și soluțiile adiacente de amenajare parcări și gestionare trafic.

De asemenea, primarul orașului de peste Dunăre, a vorbit despre proiectele de cooperare transfrontalieră, nevoia de a stabili priorități și de a realiza în perioada imediat următoare, în funcție de liniile de finanțare din noua programare europeană, a unui portofoliu care să corespundă cu nevoile celor două comunități.

Primarul Municipiului Giurgiu, Adrian Anghelescu, s-a arătat încântat de prezenta întâlnire și a vorbit despre statutul celor două orașe și despre eforturile făcute de autoritățile centrale, județene și locale pentru dezvoltare, modernizare, atragere de investitori și de dezvoltare a turismului.

Discuțiile au cuprins și proiectele de turism de weekend, plimbările cu vaporașele pe Dunăre, existența unui tren rapid între Ruse și București, planurile ambițioase, dar realiste, pe termen mediu și lung, ale celor două administrații.

Guvernatorul orașului Ruse, Borislav Ivanov Balgarinov, a atras atenția asupra schimbărilor legislative, a autonomiei locale și a modalităților de finanțare, dar și asupra cooperării și bunei colaborări, dincolo de culoarea politică, a aleșilor locali și județeni.

Vicepreședintele Consililului Județean, Elisabeta Mihalcea, a vorbit despre stabilitate, profesionalism la nivel administrativ și cooperare transfrontalieră, punctând și importanța mediului de afaceri și a parcurilor industriale și tehnologice care să reprezinte cadrul suport pentru investitori.

La sfârșitul dezbaterilor, toți participanți au stabilit noi întâlniri în care să fie parcurși pași esențiali activității comune.

(Jurnal)