În cursul zilei de ieri, 17.06.2021, s-a desfășurat la Consiliul Județean Giurgiu o întâlnire bilaterală româno-bulgară la care au participat reprezentanți ai Administrației Regionale Ruse, Primăriei Municipiului Ruse, Primăriei Municipiului Giurgiu, Instituției Prefectului Județului Giurgiu și directorul Asociației Euroregiunea Danubius Giurgiu-Ruse.

Printre temele discutate la această întâlnire s-au numărat măsurile ce pot fi luate în comun de către autorități pentru facilitarea tranzitului pe Dunăre prin reactivarea transportului pe ferry-boat, cadrul legislativ din România și Bulgaria în domeniu, etc.

De asemenea, s-au trecut în revistă demersurile întreprinse pentru construcția noului pod peste Dunăre la Giurgiu-Ruse, precum și potențialele măsuri de sprijinire a inițierii acestui proiect benefic pentru locuitorii din regiunea noastră.

Conform proiectelor noul pod peste Dunăre între Giurgiu și Ruse ar putea avea secțiune combinată de autostradă și cale ferată, potrivit unor imagini publicate pe YouTube de un dezvoltator de proiecte de infrastructură cu sediul in Sofia.

Proiectul unui al doilea pod peste Dunăre între Giurgiu și Ruse nu este unul nou, însă recent, compania din Bulgaria a realizat simulări video cu noua legătură rutieră și feroviară. Planurile bulgarilor nu se opresc însă la noua conexiune rutieră și feroviară cu Romania. Ei prezintă și detalii despre o autostrada ce ar trebui să pornească din Autostrada de Centură București și să ajungă la Marea Egee.

„ În lumina excelentelor relații de cooperare dintre regiunile noastre, Districtul Ruse și județul Giurgiu, deja valorificate prin numeroasele proiecte comune de succes realizate cu sprijinul Asociației noastre, Euroregiunea Danubius, toți participanții și-au exprimat speranța că perioada 2021-2027 trebuie să aducă reale beneficii pentru relațiile noastre strânse, multiple și bazate pe încredere și îndelungă cooperare, acestea reprezentând un bun prețios în aceste vremuri de pandemie, marcate de reguli de distanțare fizica și schimbări pe planul comunicării.”

(Jurnal)