Întâlnire a primarului municipiului Giurgiu, Adrian Anghelescu, cu Adina Vălean, comisar UE pentru Transporturi

0
342

În contextul vizitei de lucru de la Bruxelles, primarul Adrian Angelescu a participat astăzi la o întâlnire cu Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi.

În baza experiențelor acumulate, o vizită de studiu a reprezentanților locali a fost efectuată la Bruxelles în perioada 7 – 10 noiembrie 2022. Grupul s-a întâlnit cu reprezentanți ai instituțiilor UE, inclusiv Parlamentul European, Comisia Europeană, Comitetul Regiunilor și Comisia Economică și Comitet Social European.

O vizită a fost efectuată de asemenea la Reprezentanța de stat a Baden-Württemberg la Bruxelles.

Prezenți pe tot parcursul celor patru zile, primarul municipiului Giurgiu și administratorul public, Ionel Muscalu au participat astăzi, 10 noiembrie 2022 și la întâlnirea cu Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi.

Primarul municipiului Giurgiu, Adrian Angelescu a discutat cu Adina Vălean despre stadiul proiectelor finanțate din fonduri europene care pot contribui la dezvoltarea municipiului Giurgiu. De asemenea, a fost adus în atenție și subiectul dragării Dunării, în contextul în care, România a realizat dragarea Dunării, inclusiv pe sectorul bulgar, cu acceptul reprezentanților Bulgariei, pentru a nu mai exista blocaje. Mai mult decât atât, acordul din 29 aprilie, încheiat între premierul României și cel al Bulgariei prevedea demararea construirii unui nou pod în zona Giurgiu – Ruse, dar și a altor patru poduri.

Noul pod peste Dunăre, Giurgiu-Ruse poate fi finanțat printr-o axă specială de finanțare de 1,6 miliarde euro, destinată proiectelor feroviare transfrontaliere.

Un alt subiect abordat astăzi în cadrul întâlnirii a fost implementarea proiectului Fast Danube 2, în valoare de 170-180 milioane euro, proiect ce poate fi implementat doar dacă studiile de mediu ce urmează să fie realizate în Bulgaria vor fi aprobate înainte de sfârșitul anului.

Comisarul european, Adina Vălean a explicat că, soluția cea mai bună este ca ambele proiecte să fie depuse până în data de 19 ianuarie 2023, pentru soluționarea navigabilității pe Dunăre și conectivitatea nord-sud pe Dunăre.

La întâlnire au mai participat europarlamentarul Dan Motreanu și primarul municipiului Calafat, Dorel Mitulețu”, comunică Primăria municipiului Giurgiu.

(Jurnal)