Inspectorul general al IȘJ Giurgiu ne prezintă programul examenului de Evaluare Națională – clasa a VIII-a

0
408

Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a  se apropie. Pentru a afla modalitățile de susținere a examenului și eventual noutăți în privința subiectelor ce urmează a fi abordate în cadrul concursului , am stat de vorbă cu inspectorul general al IȘJ Giurgiu, prof. Mirela Delea care ne-a spus:  Acest examen reprezintă modalitatea de evaluare a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial de către eleviii de clasa a 8-a.

După cum știți, examenul se desfașoară, anual, într-o singură sesiune. Trebuie precizat că atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul să susțină acest examen fără taxă. Media obținută la evaluarea Națională este în același timp  un criteriu esențial pentru admiterea în învățământul liceal.

Inspectorul general al Inspectoratului ne mai spunea că în ceea ce privește coordonarea la nivel național a proiectării, organizării și desfășurării acestui concurs, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de Ministerul Educației prin Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE). Mirela Delea ne mai preciza că atât coordonarea la nivel județean a organizării examenului, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de către inspectoratele școlare județene.

Iată calendarul examenului de Evaluare Națională pentru clasa a  VIII-a,  în anul 2019 :

3-7 iunie  – Înscrierea elevilor

7 iunie     – Încheierea cursurilor pentru 2019 clasa a VIII-a

18 iunie

 

Limba și literatura română – probă scrisă
20 iunieMatematica – probă scrisă
21 iunieLimba și literatura maternă – probă scrisă
25 iunieAfișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 12:00)
25 iunieDepunerea contestațiilor (orele 14:00 – 20:00)
26-28 iunieSoluționarea contestațiilor
29 iunieAfișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Menționăm că site-ul dedicat publicării rezultatelor acestui examen concurs  este http://evaluare.edu.ro.

(Jurnal)