Inspectorul general al IȘJ Giurgiu arată faptul că Examenul de Bacalaureat 2023, nu a mai fost un ”dezastru”, ca în anii trecuți, ci a înregistrat o ușoară creștere procentuală, mult așteptată!

0
822

 În urma unui material apărut în presa locală în care rezultatele obținute de elevii unităților școlare din județul Giurgiu, la Examenul de Bacalaureat 2023, erau etichetate ca ”dezastruoase, deși conform datelor primite de noi din partea Inspectoratului Școlar Județean,  ele arătau o oarece creștere, 2023 fiind primul an când nu ne mai clasăm pe ultimele locuri din țară, am solicitat un punct de vedere din partea inspectorului general, prof. Ion Ghimpețeanu, menit  să limpezească situația și să ne confirme că datele primite din partea domniei sale  sunt cele exacte și că nu ne-am înșelat în privința lor…

”Am discutat cu reprezentantul publicației ce a  publicat această știre și mi-a recunoscut că nu avea informațiile pe care le dețineam noi. Este  ciudat că după doar un an de la preluarea mandatului de inspector general al IȘJ toată lumea aștepta un salt spectaculos în clasamentul pe județe, în ceea ce privește rata de promovabilitate la BAC”  – ne spunea prof. Ion Ghimpețeanu.

”L-aș numi un salt spectaculos, pe cel înregistrat  la Evaluarea Națională unde lucrurile au stat însă altfel decât la Bacalaureat…La Bacalaureat  – așa cum am declarat înainte de a se termina sesiunea 2023 – rezultatele  pe care le-am aștepta sunt cele care vin din partea absolvenților ce au intrat în liceu cu mediile mai mari, începând de anul acesta, cu 6 , cu  6,50… Și atunci rezultatele pe care noi le avem acum se datorează  muncii elevilor,  muncii părinților, profesorilor care au făcut pregătire în orele suplimentare. Și în primul rând să nu uităm că Giurgiu nu mai este pe ultimul loc sau penultimul pe țară, așa cum a fost anul trecut și cum a fost până acum, timp  de peste 20 de ani!

 Trebuie să luăm în considerare,înainte de toate, procentul de promovabilitate obținut, de 68,6%, aproape de 70%, care nu este un procent deloc rău! În Germania procentul de promovabilitate la BAC este de 55% și nemții sunt mulțumiți de acest procent. Până acum aveam la Giurgiu un procent de 35, de 36, 38 sau 40% promovabilitate. Asta se întâmpla în anii anteriori… De 30 de ani, la Giurgiu nu am avut procentele obținute anul acesta… Noi nu ne orientăm după clasament, importantă este  creșterea obținută.

Am citit cu stupoare articolul  din presă în care se afirma  că anul acesta, la Giurgiu, a fost un ”dezastru” la Bac! Eu întreb: Unde e dezastrul ? Este de fapt un moment zero de la care trebuie să plecăm. Într-un singur an ce așteptări am putea să avem? Nimeni nu poate face minuni , mai ales în Educație , acolo unde este vorba de oameni , de caractere în formare, de voința fiecăruia, de dorința de autodepășire, pe care le ai ori nu le ai. Nu pot fi însușite la orele de curs...

Cineva spunea că măcar dacă ne-am fi plasat între locul 1 și locul 10… Trebuie înțeles că minunile nu se fac peste noapte decât în filme și în povești. Ce este cert din analizele și constatările noastre este că ”dezastrul” anul acesta la Bac, așa cum s-a scris, este inexistent. Ci dimpotrivă, căci anul acesta am înregistrat o ușoară creștere (n.red. – în 2022 procentul a fost de 61,7%), în condițiile în care elevii care au intrat  anul acesta vor ternina abia peste trei ani. Și cu toate acestea înregistrăm o creștere, asta înseamnă că totuși am reușit să obținem un plus de calitate, vizibilă, la această dată.

Copiii care au intrat în urmă cu 4 ani, cu note de 2 sau 3 și ceva, la liceu, care reușesc astăzi să se încadreze în aceste procente crescute  de promovabilitate. este o dovadă pentru noi a faptului  că s-a reușit ceva în acest an școlar care a trecut” – a mai precizat prof Ion Ghimpețeanu, inspector general al Inspectoratului Școlar al Județului Giurgiu.

(Jurnal)