AcasăActualitateInspectorii Autoritățîi Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) recomandă, în contextul apropierii zilei...

Inspectorii Autoritățîi Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) recomandă, în contextul apropierii zilei de 1 Iunie, achiziționarea jucăriilor numai din magazine specializate, unde se eliberează documente de cumpărare.

„Vrem să atragem atenția asupra faptului că o jucărie periculoasă este acel produs care pune în pericol sănătatea sau chiar viață copiilor noștri. (…) Trebuie să fim extrem de vigilenți la ce fel de alegeri facem, astfel încât jucăriile, în loc să fie un motiv de bucurie, să nu devină un real pericol pentru cei mici. Este foarte important să verificăm că acestea sunt sigure, că respectă cerințele de siguranță generale, astfel încât să nu existe pericolul rănirii copiilor. O atenție deosebită trebuie acordată copiilor mai mici de 3 ani, cărora nu le sunt destinate jucăriile care conțin componente de dimensiuni reduse”, se menționează într-un comunicat de presă al Autorității.

Printre sfaturile pe care reprezentanții de la Protecția Consumatorilor le au pentru cumpărători se află:

  • să achiziționeze jucării numai din magazine și/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanță fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamație;
  • să aleagă întotdeauna jucării potrivite pentru vârstă copilului, capacitățile și aptitudinile sale;
  • jucăriile trebuie să fie însoțite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată care ajută la alegerea jucăriei;
  • să știe că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească;
  • să nu cumpere jucării cu părți mici, detașabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceștia au tendința să bage jucăriile în gură și pot să se înece cu părțile mici;
  • trebuie să respecte atenționările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub formă unei sintagme de tipul: „Atenție. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”.

În plus, consumatorii trebuie să știe și să verifice că jucăriile trebuie să aibă marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil și durabil, următoarele elemente: coordonatele producătorului și/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului și/sau a importatorului și adresa la care pot fi contactați ); numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); marcajul de conformitate CE care conduce la supoziția că jucăria este sigură.

ANPC notează că dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele menționate anterior sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoțește jucăria.
Totodată, este important să se verifice existența instrucțiunilor de utilizare și a avertismentelor specifice, însoțite de indicații privind precauțiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării; să existe traducerea obligatorie în limba română, să se respecte întocmai aceste instrucțiuni și precauții.

Orice reclamație legată de o jucărie achiziționată trebuie semnalată mai întâi vânzătorului/magazinului de la care a fost cumpărată și, în caz de nerezolvare, structurii teritoriale a ANPC.

VREMEA

Giurgiu
nori împrăștiați
30.9 ° C
30.9 °
30.9 °
40 %
4.3kmh
32 %
mar
34 °
mie
33 °
joi
35 °
vin
34 °
sâm
36 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!