
Ca urmare a notificărilor primite prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, ANSVSA, a dispus demararea de controale tematice la nivel național, pe întreg lantul alimentar din domeniul producției cărnii de pasăre.
Astfel, în perioada 4 martie -29 martie, 2024, se efectuează controale tematice pentru verificarea modului de respectare a condițiilor sanitar veterinare și de siguranța alimentelor referitoare la producerea cărnii proaspete de pasăre, a cărnii tocate și a cărnii, preparate, de pasăre, precum și a cerințelor de igienă privind procesarea, reambalarea, depozitarea și comercializarea cărnii de pasăre, provenită din comerțul intra-unional, import sau din producția internă.
Așa cum ne relata director adj. dr. Mădălina Florescu Stocheci, în acest sens, la nivelul DSVSA Giurgiu au fost constituite echipe care în colaborare cu reprezentanții Inspectoratului județean de Poliție, acolo unde situația o impune, efectuează controale oficiale, având ca scop :
Verificarea modului de respectare a cerintelor legislatiei Uniunii Europene, aplicabile comerțului intra-unional sau importurilor de carne de pasăre prin efectuarea de controale în trafic și la locul de destinație a cărnii de pasăre .
La nivelul exploatațiilor comerciale de pui de carne sau curcani pentru îngrăsat;
La nivelul unităților de procesare, unităților de reambalare și unităților de producere a cărnii tocate și cărnii preparate de pasăre;
La nivelul unităților de depozitare a cărnii de pasăre.