Justiţia spaniolă l-a trimis recent  la închisoare pe fostul trezorier al partidului la putere în Spania Luis Barcenas, condamnat la 33 de ani de închisoare pentru corupţie într-un proces care obligă guvernul să se confrunte cu o moţiune de cenzură, relatează AFP.

Instanţa supremă din Spania l-a trimis pe fostul trezorier al Partidului Popular direct în închisoare, în loc să îl elibereze pe cauţiune, în aşteptarea unui posibil apel la condamnarea de 33 de ani pe care a primit-o.   Luis Barcenas a fost condamnat anterior , luna  mai, şi va trebui să plătească 44 de milioane de euro pentru că a controlat o amplă reţea de mită, în care au fost implicaţi foşti lideri de partid şi alţi politicieni.

 Un număr de 29 de alţi oficiali, oameni de afaceri şi soţiile lor au fost, de asemenea, condamnaţi în acest dosar la 351 de ani de închisoare, în total, pentru corupţie, deturnare de fonduri publice sau spălare de bani. 

Doi foşti aleşi din acelaşi partid au fost şi ei trimişi la închisoare, înainte chiar de a face apel la verdict: fostul primar al oraşului Majadahonda, de la periferia Madridului, Guillermo Ortega (condamnat la 38 de ani de închisoare), şi un fost responsabil al regiunii Madrid, Alberto Lopez Viejo (31 de ani de detenţie).   Tribunalul a ajuns la concluzia că între partid şi un grup privat s-a creat „un sistem autentic şi eficient de corupţie instituţională prin intermediul unor mecanisme de manipulare a contractelor publice”.  

Partidul nu a fost condamnat ca autor de delicate,  ci ca „beneficiar” de fonduri obţinute ilegal de aleşi şi va trebui să ramburseze 250.000 de euro.   Însă tribunalul a pus în discuţie „credibilitatea” ca martor la proces a lui Rajoy, care a negat „existenţa unei contabilităţi neoficiale în sânul partidului”, „pe deplin acreditată”, potrivit judecătorilor.   Socialiştii au depus moţiune de cenzură   Verdictul procesului a făcut Partidul Socialist, principala formaţiune de opoziţie, să depună o moţiune de cenzură care urmează să fie dezbătută joi şi vineri.

 Această decizie intervine în contextul în care alte personalităţi, precum cumnatul regelui Inaki Urdangarin şi fostul director general al FMI Rodrigo Rato, condamnaţi în 2017 în Spania la pedepse cu închisoarea pentru corupţie, rămân în libertate în aşteptarea judecării apelului.  Alesul care a contribuit la dezvăluirea scandalului, Jose Luis Penas, s-a declarat în ceea ce-l priveşte „mândru de verdict”, inclusiv de propria condamnare la peste 4 ani de închisoare.  

Cu un reportofon ascuns în vestă, acest consilier municipal din Majadahonda a înregistrat timp de un an conversaţiile foarte compromiţătoare ale unui puternic antreprenor de care era apropiat cu responsabili ai Partidului Popular. 

Înmânate poliţiei, aceste înregistrări au fost citate de nenumărate ori în timpul procesului ca probe copleşitoare.   Justiţia l-a condamnat pe Penas din cauză că a primit bani de la acest întreprinzător şi i-a favorizat întreprinderile.

(Jurnal)