În această perioadă tot mai multe persoane s-au îmbolnăvit de Coronavirus. Unii dintre noi, am ales să ne testăm acasă, alții fie la cabinetele medicilor de familie, la cabinete private sau am sunat la Ambulanță spre a fi testați. În acest întreg haos „DSP – medici de familie – pacienți, există pentru mulți dintre ei nelămuriri privind acordarea concediilor medicale de izolare sau de carantină.

Cine le acordă și în ce condiții sunt doar două dintre întrebările la care Ministerul Sănătății a venit cu lămuriri oficiale.

Eliberarea deciziilor pentru izolare și a fișelor de izolare sau carantină se realizează de către DSP. În baza lor se acordă concediul medical.

Certificatele de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant, respectiv de către medicul de familie, pe durata stabilită prin decizia de confirmare a carantinei. În România, atât vaccinații, cât și nevaccinații suspecți de COVID stau în carantină 5 zile. Este cazul persoanelor fără certificat verde care se întorc din străinătate, precum și contacților direcți ai unor bolnavi confirmați oficial.

Concediul medical de izolare se acordă persoanelor confirmate pozitiv, în funcție de locația în care stau izolați: acasă sau la spital. Pentru persoanele aflate în spital, concediul medical se eliberează de medicul curant, atât pentru perioada internării, cât și a externării, după caz. Cei aflați în izolare la domiciliu primesc concediu medical de la medicul de familie.

În situaţia în care medicul din spital nu a eliberat concediu medical la externare, și persoana asigurată necesită izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată de aceasta, certificatul de concediu medical se acordă pentru aceeaşi afecţiune de către medicul de familie care monitorizează starea de sănătate a persoanei prin sistemul de telemedicină sau prin consultaţii medicale la distanţă până la împlinirea termenului maxim al perioadei de izolare.

Concediul medical de izolare se acordă 7 zile pentru persoanele nevaccinate și netrecute prin boală în ultimele 90 de zile, respectiv 5 zile pentru vaccinați și trecuți recent prin boală. În situația în care starea de sănătate a pacientului nu s-a îmbunătățit până la finalul perioadei, iar reluarea activității nu poate fi posibilă, medicul de familie acordă, mai departe, concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă.

Indemnizația pentru ambele tipuri de concedii medicale este de 100% din veniturile salariale brute.

Certificatele de concediu medical se eliberează pe baza fişelor de izolare care se generează în mod automat din aplicația informatică Corona Forms”, informează Ministerul Sănătății.

Trebuie să mai știți că aceste concedii se acordă doar după terminarea perioadei de izolare/carantină, nu mai devreme. Așadar, salariatul va depune certificatul la angajator abia după ce îl obține de la medic. Perioada maximă în care poate fi eliberat este de 30 de zile calendaristice de la data ultimei zile a încetării perioadei de carantină/izolare.

(Jurnal)