Zilnic, numărul permiselor de conducere suspendate, doar pe DN 5 Giurgiu – București, este de cel puțin 20, ne spunea, de curând, șeful Serviciului de Poliție Rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Giurgiu, comisar-șef Marian Popescu.
„Ne confruntăm, în permanență, cu problema conducătorilor auto care, din inconștiență, urcă la volan fiind sub influența băuturilor alcoolice, unii dintre ei pot spune chiar beți criță! Avem, apoi, problema vitezomanilor, care, de asemenea, inconștienți, conduc cu viteze ce depășesc cu mult 100 km/h. Și, nu în ultimul rând, avem probleme – din ce în ce mai des, în ultima perioadă – cu o serie de conducători auto ce suferă de afecțiuni care, de multe ori, sunt incompatibile cu șofatul”, ne spunea Marian Popescu.
Pentru a exemplifica acest ultim caz, șeful Serviciului Poliție Rutieră a menționat cel mai recent eveniment rutier, produs la Daia, unde un șofer s-a răsturnat cu mașina în afara părții carosabile. Din fericire, acesta a scăpat cu viață dar, din cele declarate polițiștilor, omul a declarat că, în timp ce conducea, dintr-o dată i s-ar fi făcut rău, nu ar mai fi văzut nimic și, instinctiv, a tras de volan, ajungând, astfel, în șanțul de pe marginea drumului.
Referindu-se la șoferii care își fac „curaj” înainte de a urca la volan, cu câteva beri sau șprițuri, Marian Popescu ne relata un eveniment ieșit din comun, cu care s-au confruntat cu doar câteva zile în urmă:
„În timpul examinării pentru reobținerea permisului de conducere, am avut surpriza – neplăcută, de altfel – să identificăm un bărbat, în vârstă de 62 de ani, din Adunații Copăceni, care fusese surprins cu o viteză de 151 km/h și cu o alcoolemie de 0,79mg/l alcool pur în aerul expirat. Desigur, i-am reținut, la vremea respectivă, permisul de conducere. La reexaminare, am avut surpriza să constatăm că individul s-a prezentat cu o alcoolemie de 0,39 mg/l alcool pur în aerul expirat. „Norocul” său a fost că a picat examenul…”, a mai spus Marian Popescu.
(Jurnal)