Incident la centrala nucleară de la Kozlodui din Bulgaria. Conducerea a anunțat că unul dintre reactoare funcționează la jumătate din capacitate după ce una dintre pompele de răcire a fost închisă.

S-a activat astfel sistemul de siguranță. Unitatea, situată pe malul Dunării, va reveni la capacitate maximă după ce se va confirma că toate sistemele și instalațiile funcționează normal.

Alarmați de riscurile unui eventual incident la reactor aproximativ 200 de craioveni au ieşit recent în stradă nemulţumiţi de construirea noilor obiective nucleare de la Kozlodui.

Protestatarii cer organizarea unui referendum prin care să fie consultaţi pe tema construirii noilor obiective nucleare. În acest scop s-au strâns până acum peste 15 mii de semnături.

La Kozlodui, la numai 60 de km de Craiova, urmează să se construiască un nou reactor nuclear, dar şi un depozit de deşeuri radioactive.

Reactoarele centralei de la Kozlodui sunt de fabricație sovietică.

Proiectul este contestat chiar şi în Bulgaria de către societatea civilă.

Construcţia Unităţii 7 a centralei nucleare de la Kozlodui, din Bulgaria, ar trebui finalizată în 2022, potrivit lui Valentin Nikolov, CEO-ul companiei, transmite Ria Novosti.

Construcţia Unităţii 7 depinde de discuţiile purtate cu partea rusă referitoare la reactorul propriu-zis”, a afirmat Nikolov pentru Sofia News Agency.

Guvernul bulgar a decis să plaseze la Kozlodui reactorul de 1.000 MW, produs iniţial pentru Belene de către contractorul rus de către Atomstroiexport, subsidiară Rosatom.

(Jurnal)